REŞIŢA – O serie de stagii de formare profesionale sunt gata de start în special pentru şomerii din zonele Reşiţa şi Moldova Nouă.
Două noi proiecte cu finanţare europeană, în materie de formare şi de ocupare a forţei de muncă, au fost lansate, ieri, la Reşiţa. În primul caz este vorba despre iniţiativa „Capitalul uman – investiție pentru prezent și viitor“, ce se va derula până la sfârşitul lunii septembrie a anului viitor, de către reşiţenii de la European Steps, cu sprijinul celor de la agenţia de şomaj.
Proiectul vizează întregul judeţ, în special zonele Reşiţa şi Moldova Nouă, cu toate localităţile din jur, unde se vor derula activităţi de consiliere, de formare profesională şi de mediere. Vor fi angrenate aproape 500 de persoane, acestea urmând să participe, pe grupe, la diferite cursuri. Deja au început două sesiuni de formare, ambele la Moldova Nouă, una în cadrul cursului de operator calculator, pentru 20 de persoane, iar cealaltă în cadrul cursului de îngrijitor de bătrâni la domiciliu, pentru 25 de persoane, care vor face practică la spitalul din localitate, după cum ne-a explicat Isabella Popescu, manager de proiect.
Iniţiativa presupune derularea unui număr de 12 programe de formare în diferite meserii şi specializări. Şase dintre acestea sunt cursuri de iniţiere: operator calculator electronic şi reţele, competenţe antreprenoriale, comunicare în limba germană, contabil, inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi inspector de protecţia muncii. Alte şase cursuri sunt de calificare: cameristă, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, inspector resurse umane, lucrător în comerţ, lucrător-finisor pentru construcţii, precum şi electrician instalaţii de iluminat (ultimele patru fiind derulate prin intermediul agenţiei de şomaj).
Ca element distinctiv, pe lângă faptul că participă în mod gratuit la programele de formare, cursanţii primesc, lunar, câte 100 de lei, pe toată durata stagiului. În plus, organizatorii vor media angajarea unei părţi a şomerilor participanţi.
A fost de asemenea lansat şi proiectul derulat de Fundaţia Progpers, din Alba Iulia, în cadrul căruia reşiţenii de la European Steps sunt parteneri. Iniţiativa intitulată „Consiliere, orientare, mediere profesională şi antreprenoriat pentru şomeri“ cuprinde, printre altele, şi derularea de programe profesionale în judeţele Caraş-Severin, Alba, Hunedoara şi Mureş. În acest cadrul în judeţul nostru se va derula câte un stagiu în cursurile de operator calculator şi reţele, de contabil, de manager de proiect, de competenţe lingvistice – germană, precum şi de cameristă. Dintre acestea, cel de limba germană a demarat deja, la Reşiţa. Ambele iniţiative beneficiază de finanţare prin POS DRU 2007-2013 „Investeşte în oameni“.
Antoniu Mocanu