CARAŞ-SEVERIN – Sistemul de Gospodărire a Apelor din judeţ are certitudinea că fluviul care intră în ţară pe la noi nu va produce probleme aşa cum s-a întâmplat în Germania şi Ungaria. Debitul prognozat nici măcar nu va atinge cotele pe care le-a avut în primăvara acestui an. Cu toate acestea, eventuale ploi însemnate cantitativ ar putea aduce scurgeri de pe versanţi şi creşterea debitului unor pâraie.
Deşi informaţiile potrivit cărora Dunărea a făcut prăpăd în drumul său către România, judeţul Caraş-Severin nu are motive să aştepte probleme puse de debitul crescut.
„În data de 10 iunie, debitul este de circa 8.500 de metri cubi pe secundă şi se estimează că vârful viiturii pe Dunăre va intra în ţară în jurul datei de 16 iunie. Atunci va fi un debit de circa 10.500 mc/s, la care, pe zona judeţului nostru nu va pune probleme deosebite“, a precizat Dorin Gavril.
Hidrologii au înregistrat, în această primăvară, la jumătatea lunii aprilie, debite pe Dunăre ce ajungeau la 11.500 mc/s, ceea ce la momentul respectiv nu a pus probleme. Tot luni a fost emis un cod galben ce se încheie azi la ora 9, de ploi torenţiale, cu descărcări electrice. Volumul de apă pe metrul pătrat nu trece decât izolat 60 de litri.
„Chiar şi în situaţia ploilor menţionate nu ne aşteptăm la probleme. Doar dacă respectivele cantităţi vor fi depăşite cu mult, vor fi situaţii dificile pe pâraiele şi afluenţii necodificaţi ai cursurilor de apă mai mari, scurgeri de pe versanţi“, a mai amintit directorul SGA.
Flavius Rotariu