Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – E avertismentul managerului interimar Adrian Dumbravă, care în câteva luni de când a preluat Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) a redus pierderile lunare de la 1 milion la 300 de mii de lei!

Dumbravă vrea să aibă o discuție lămuritoare cu primarul Felix Borcean la revenirea acestuia din concediu și spune că factorul decisiv pentru a rămâne sau nu la spital este atitudinea Consiliului de Administrație (CA) și a Consiliului Local (CL) față de deciziile, unele dureroase, gen disponibilizări de personal sau reduceri de sporuri, pe care le are în vedere pentru redresarea spitalului. Cel mai probabil, Dumbravă vrea mână liberă de la primar pentru a lua aceste decizii. Pe de altă parte, potrivit managerului interimar, pe trendul început de când a preluat spitalul, în doi ani datoriile, de peste 10 milioane de lei, ar fi pe zero.

„Fără niciun ban de la primărie, în doi ani de zile datoriile ar fi pe zero, cu stilul meu de lucru. La Lugoj spitalul are cam ca noi numărul de paturi. Știți câți angajați are? 380. Noi avem acum 490, au fost 540 când am venit. La TESA sunt oameni care ani de zile nu au făcut nimic pentru spital, au fost niște termite, doar să le fie lor bine. Nu merge toate viața să te fofilezi și să nu livrezi nimic. […] Nu știu dacă rămân, nu asta e important, deja m-am gândit la oameni care să-i las să conducă spitalul după ce eu voi pleca, pe niște principii normale, de management, europene. Aș vrea să am întâi o discuție cu dl primar, așa e normal, nu trebuie să afle din presă decizia pe care eu sunt aproape să o iau. Decizia mea ține mult și de discuția cu dl primar. Dacă lucrurile se blochează în CA și în CL, vă dați seama că nu mai stau o zi. Factorul decisiv în hotărârea pe care o voi lua va fi atitudinea CA, CL, primar. Sincer, acum 80 la sută sunt hotărât să plec”, a spus Dumbravă, la un post local de televiziune, la nici trei luni de când a fost numit manager interimar al spitalului din Caransebeș.

Răspunsul edilului Felix Borcean a venit imediat, chiar dacă acesta era în concediu: „Un om ca Adrian Dumbravă trebuie să rămână aici, alături de noi. Avem nevoie de corectitudine, transparență, încredere, înainte de bani, pentru a ne <<vindeca>>. În orice condiții, va rămâne!”.

Până atunci, spitalul a demarat procedurile pentru organizarea concursului de manager plin, anunțat pentru finalul lunii august. Actualul interimar, Adrian Dumbravă, a precizat că se mai gândește dacă va participa la concurs. Totuși, pe surse am aflat că nu este exclus ca unul din candidați să fie fostul manager, Adrian Cican, acum la conducerea spitalului din Orșova, dar aflat într-un conflict deschis cu autoritățile locale ale orașului de la Dunăre.

JCS-R.M.