Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conform adeverinţelor APIA, care confirmă că agricultorii au depus cererile unice de plată pentru campania 2020, valoarea creditului de care pot beneficia aceştia este de 85 la sută din valoarea sumei calculate!

Este vorba de cererile prin care fermierii solicită sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13. Începând cu data de 15 mai, APIA eliberează aceste adeverinţe, termenul limită fiind 15 iunie.

Date fiind noile condiţii în care lucrătorii APIA îşi desfăşoară activitatea, directorul executiv Dumitru Stepanescu spune că în cele 22 de zile care mai sunt până la această dată limită, cu sprijinul primăriilor se va putea încheia campania cu succes: „Lucrăm tot cu metoda online de primire a cererilor, la ora actuală având încă fermieri care nu s-au prezentat sau care nu au fost găsiţi, aproximativ 5000 de fermieri repartizaţi pe cele şapte centre din judeţul Caraş-Severin. Spre exemplu, la Centrul local Domaşnea, unde sunt cei mai mulţi care au depus cereri, la ora actuală avem 1390 de fermieri care nu s-au prezentat încă. În cele 22 de zile pe care le mai avem la dispoziţie, la 64 de cereri pe zi vom reuşi să încheiem campania cu succes. Până în data de 19 mai au fost închise un număr de 14.028 cereri de plată pentru subvenţia acordată în campania 2020. Raportat la numărul de fermieri care au solicitat subvenţie în campania 2019, în număr de 18.876 de fermieri, rezultă un procent de 74,32 la sută. Trebuie ca fermierii să răspundă atunci când îi contactăm, fiindcă ştim bine că metoda online lasă de dorit, de aceea aplicăm metoda comunicării telefonice. Unii răspund, alţii poate şi-au schimbat telefonul, nu ştim, de aceea am solicitat şi sprijinul primăriilor. Toţi colegii îşi vor face un inventar al fermierilor care n-au fost contactaţi, aceştia urmând să primească invitaţii scrise în care vom preciza şi modul în care ei ne pot contacta pentru a depune cererea la primării“.

JCS-Alexandra Gorghiu