Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 60, 90 sau 120 de zile de suspendare a dreptului de a conduce, plus amenzi între 870 și 1.160 de lei sau chiar dosar penal, asta riscă grăbiții, în funcție de urmări!

De la începutul anului, polițiștii cărășeni au aplicat 603 sancțiuni contravenționale pentru efectuarea de depășiri neregulamentare, iar celor 603 conducători auto le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Atât depășirile riscante, cât și oboseala la volan se pot transforma în tragedii pe drumurile publice, avertizează Poliția județului: „În Caraș-Severin, în acest an, au fost înregistrate 12 accidente rutiere cu victime, produse pe fondul depășirilor neregulamentare, și alte 19 accidente produse pe fondul altor preocupări de natură a distrage atenția la volan în mod periculos, categorie în care este inclusă și oboseala la volan. În urma acestor accidente o persoană a decedat, 11 au fost rănite grav și 46 au fost rănite ușor. Este cunoscut faptul că efectele oboselii la volan pot fi comparate cu cele ale conducerii sub influența alcoolului. Somnolența încetinește timpul de reacție și scade vigilența la volan, ceea ce crește riscul implicării într-un accident rutier.“

Oamenii legii recomandă odihna de cel puțin opt ore înainte de a porni la drum, pauzele la fiecare două ore de condus sau 160 de kilometri sau chiar călătoria împreună cu un partener de împărțit volanul atunci când oboseala începe să-și spună cuvântul.

Depășirile neregulamentare, din grabă sau pe fondul oboselii, duc la manevre riscante, ce pot provoca tragedii rutiere. „Nerespectarea regulilor privind depășirea se sancționează cu amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule vehicule pentru 60 de zile. Dacă în urma nerespectării regulilor privind depășirea se produce un accident rutier soldat cu pagube materiale, conducătorului auto vinovat i se suspendă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar perioada se poate majora la 180 de zile dacă accidentul rutier are ca urmare rănirea unor persoane!“, amintește Poliția Caraș-Severin.

JCS-A.M.