Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Iată povestea adusă în faţa publicului de spectacolul „Cafeneaua”, în interpretarea actorilor Teatrului de Artă din Deva. O comedie amară despre vise şi aşteptări de la viaţă, despre speranţe transformate în praf de lunga aşteptare. Sau „viaţa ca o boală grea, cu transmitere sexuală”, după cum sună una dintre replici.

Aşteptând marea lovitură în nisipul de pe marginea autostrăzii ce nu se mai construieşte

Deşi friptura la ceaun gătită de Oly e delicioasă, clienţii merg toţi la Franco Gusto, localul de peste drum. Şi câte speranţe îşi pusese Oly atunci când a venit aici alături de consoarta sa, Louise. Nu mai puteau sta la New Jersey, unde nimeni dintre ai ei nu-l puteau suferi pe Oly. Aşa că iată-i în micuţa cafenea cu care vor da lovitura. Sau cel puţin aşa visau amândoi atunci când au deschis-o. Iată şi primul client, pe tânăra Janet aflată în drum spre Hollywood cu 11 dolari în buzunar şi fără Ralph, cel cu care a plecat de-acasă.

După 20 de ani, cafeneaua e la fel de goală în vreme ce la Franco Gusto afacerile merg strună, după ce localul a fost cumpărat de un investitor mexican. Janet a ajuns la Hollywood, s-a căsătorit cu Brandley pe care l-a împuşcat „accidental” când l-a găsit cu două femei. Acum e din nou la cafeneaua lui Oly şi Louise. Oly a făcut războiul de unde a fost trimis acasă după ce a gătit delicioasa friptură la ceaun. Şi când te gândeşti că investitorul mexican vrusese iniţial să cumpere cafeneaua lor… Ultimatum ca, în şase luni, cafeneaua să fie vândută, scor de 3-2 la infidelitate pentru Louise şi zvonuri că se va face autostrada.

Alţi 20 de ani se duc. Franco Gusto aparţine unui investitor grec şi merge tot mai bine. Bătrânii Oly şi Louise îşi fac bagajele pentru a merge la azilul de bătrâni. Oly a fost campion în a distruge viaţa consoartei când… o limuzină opreşte în faţa cafenelei. Iat-o pe Janet reîntoarsă de la Hollywood. Şi-a încercat din nou norocul în cetatea filmului. L-a revăzut pe Brandley, s-a căsătorit cu un venerabil octogenar care i-a lăsat toată averea iar acum locuieşte la New York, are o casă în Detroit, un apartament în San Francisco şi a cumpărat restaurantul Franco Gusto. Ea şi Louise vor pleca într-o călătorie pe Coasta de Azur, pe care Oly a văzut-o cândva doar imaginându-şi-o.

Poate planurile de călătorie ar putea deveni realitate dacă n-ar suna telefonul. Un client pentru cafenea? Nu. Un telefon de la spitalul de nebuni de unde Janet a venit cu limuzina. Şi o poveste despre viaţa care parcă se joacă cu noi şi aşteptările noastre.