Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La închiderea urnelor, îşi exprimaseră votul pentru a alege cei şapte reprezentanţi în Parlament 101780 cărăşeni.

Scrutinul pentru Parlamentul României a început în forţă în județ, însă şi-a pierdut elanul pe parcurs. Aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile anterioare, oricare ar fi fost miza, tot vârstnicii au fost mai conştiincioşi, media de vârstă până la ora prânzului fiind mult înspre 60 de ani. Potrivit datelor oficiale, însă, în Caraş-Severin ar fi trebuit să voteze pentru prima dată 1.804 tineri, în condiţiile în care, pe listele permanente cel mai în vârstă alegător ar fi fost o femeie de 104 ani. O dovadă pentru conştiinciozitatea vârstei a treia este şi faptul că primul reşiţean care a ţinut să îşi exprime dreptul constituţional a fost un bărbat în vârstă de 97 de ani, arondat secţiei nr. 35. „Bătrânul de 97 de ani a fost prezent încă de la ora şapte fără un sfert. La şapte fix, atunci când secţia s-a deschis, a intrat şi şi-a exercitat dreptul”, au arătat reprezentanţii secţiei respective.

Printre cei care au ales în zona centrală a Reşiţei s-a rătăcit şi un tânăr alegător de 20 de ani, care a precizat că alege „pentru un viitor mai bun“ şi că i-a îndemnat pe cei de vârste apropiate lui să facă la fel. În jurul prânzului, singura secţie de votare care a avut prezenţă de sută la sută a fost cea cu numărul 145, de la Secţia exterioară Marila a Spitalului Orăşenesc Oraviţa. În top, pe locul doi, s-a aflat constant Secţia 207 din Jitin, care avea în jurul orei 14 peste 65% prezenţă, şi la Macovişte, secţia 204, cu 67% în jurul orei 15.30.

Cărăşenii sunt sceptici în privinţa viitorului. Mai binele ţării se vede ca prin ceaţă densă

Aşa am putea caracteriza opiniile celor cu care am discutat la ieşirea de la urne. La ora 17:00, prezenţa era ceva mai consistentă însă ponderea tinerilor printre votanţi rămânea scăzută. Noi am discutat deopotrivă cu alegători tineri dar şi cu vârstnici.

Tânărul S.I., de 28 de ani şi-a arătat speranţa că viitorul Parlament va „mişca” ceva în bine. În opinia sa, priorităţile ar trebui să fie educaţia, atragerea de fonduri europene şi sănătatea. „Să vedem ce va ieşi. Am votat un candidat tânăr. Nu ştiu dacă se poate vorbi despre încredere în votul pe care i l-am acordat însă am procedat prin excludere şi am ajuns la el. Este candidatul cel mai puţin pătat”, ne-a spus alegătorul.

Un alt alegător, C.I., de 65 de ani, speră că se va schimba ceva în bine şi aşteaptă de la viitorul Parlament deschidere spre Europa. „Mă sperie ideea amnistiei despre care se vorbeşte în ultima perioadă. Cei pe care i-am votat corespund deopotrivă convingerilor mele personale dar şi tradiţiei politice din familia mea”, au fost cuvintele acestuia.

În opinia lui V.S., primul lucru de făcut pentru viitorul Parlament sunt locurile de muncă. Acestea ar fi o adevărată locomotivă, care ar trage în sus totul. „Am votat un fost coleg de şcoală pentru că îl cunosc ca om. E un om la locul lui, care inspiră încredere. De la parlament aştept schimbarea la modul general”, au fost cuvintele alegătorului de 53 de ani.

Tânărul A.D. crede că schimbarea mentalităţii ar fi benefică pentru ţară. Astfel, România ar vedea ce e bine în Europa şi ar putea prelua lucruri pozitive. „Am votat un candidat tânăr care sper că va veni cu o altă mentalitate. Aştept o conducere mai bună care să aibă ca priorităţi ridicarea nivelului de trai, îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi atragerea de fonduri europene. Dar… vom trăi şi vom vedea”, s-a exprimat alegătorul de 27 de ani.

Alţi alegători ne-au spus fie că vor o viaţă mai bună, fie că nu se va schimba nimic. Unul dintre votanţi ne-a spus chiar că nu are opţiuni dar totuşi a enumerat ca priorităţi venituri decente pentru români, pricepere politică şi diminuarea corupţiei. Ce va fi? Vom trăi şi vom vedea, vorba tinerilor alegători.