Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Concluziile unui studiu privind intervalul 2012-2023 au fost prezentate, zilele trecute, Comisiei de Dialog Social a județului! Realizat de Direcția de Sănătate Publică, studiul înaintat Instituției Prefectului este strict axat pe analiza evoluției fenomenelor demografice de natalitate, fertilitate și mortalitate generală și nu ia în calcul date ce țin sau sunt influențate de mișcarea migratorie a populației!

Detaliile prezentate de directorul executiv al DSP, Dănilă Miloș (foto), nu vin decât să confirme observațiile empirice ale fiecăruia dintre noi, potrivit cărora rămânem, de la o zi la alta, din ce în ce mai puțini. „În ceea ce privește natalitatea, dacă în 2012 am avut 2.503 născuți, în 2013 au fost doar 1.404. Constatăm, pe de altă parte, că mortalitatea în ultimii doi ani este aproximativ egală cu începutul anului de studiu.“, a precizat acesta. Dacă pe parcursul celor 12 ani numărul mediu al deceselor a fost de 3.450/an (cu un vârf de 5.084 în 2021), natalitatea a scăzut între timp cu 44%. Tot în scădere a fost și ponderea populației feminine în vârstă fertilă (între 15 și 49 de ani), implicit rata fertilității.

Posibilele explicații pentru scăderea ratei natalității, menționate de DSP, ar fi în primul rând absența unei politici demografice clare, coerente, orientate spre natalitate, în condițiile existenței unor curente de opinie sau ideologice care încurajează întreruperea cursului sarcinii. Deloc de neglijat este factorul economic, care nu încurajează tinerii și tinerele familii să procreeze, urmare a dificultăților materiale și financiare, cât și factorul profesional, care îi determină pe tineri să-și construiască prioritar o carieră, programându-și momentele căsătoriei și/sau procreerii pentru vârste mai înaintate, în caz că nu le amână până la calendele grecești.

Remarcând că studiul nu conține, la final, propuneri sau măsuri, prefectul Ioan Dragomir a precizat că analiza putea fi aprofundată, având în vedere că un număr foarte mare de tineri și tinere trăiesc în Diaspora, unde nu de mult, într-un an, s-au născut mai mulți copii decât în interiorul granițelor țării. „Poate că analiza, pe viitor, o veți face și ținând cont de noile trenduri în lume, mame surogat, transgender șamd. Dar asta rămâne pentru viitor, pentru cei mai tineri.“, i-a recomandat prefectul directorului DSP, în final.

JCS-Walter Fleck