Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăria Reşiţa a demarat în ultima perioadă o serie de proiecte publice menite să revigoreze oraşul, actualmente catalogat de unii ca prăfuit, învechit şi neatrăgător! 

A fost creată şi o platformă numită „Invest in Reşiţa“, tocmai în scopul atragerii de investitori sub motto-ul „Deschide Reşiţa“. Recent, potrivit acestei strategii a municipalităţii, un nou proiect de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali a vizat o zonă importantă a Reşiţei, respectiv Aleea Bazna, Aleea Buziaş, Aleea Felix şi Aleea Herculane, toate din cartierul Govândari. Valoarea totală în vederea reabilitării acestor patru străzi se ridică la suma de 24.035.031,28 lei cu TVA, din care pentru construcţii şi montaj s-a alocat 18.001.134,30 lei.

Reabilitarea va consta în refacerea trotuarelor existente sau construirea unora noi acolo unde este cazul, revitalizarea zonelor verzi şi crearea de altele noi, amenajarea de piste de biciclete, iluminat modern de tip LED cu reţele îngropate.

Suprafeţele de implementare în vederea amenajării străzilor sunt relativ mari. De exemplu, pentru Aleea Buziaş suprafaţa este de peste 9.670 mp, la fel şi pentru Aleea Bazna şi Aleea Herculane. În schimb pentru Aleea Felix reabilitarea se va realiza pe o suprafaţă mai mică, respectiv 3.500 mp.

În documentaţia tehnică întocmită de firma Vitamin Arhitects SRL din Timişoara nu au fost uitate nici parcările pentru posesorii de autoturisme. Faţă de cele existente, Primăria are în plan amenajarea de alte noi parcări faţă de cele existente în prezent. De exemplu, cele mai multe vor fi pentru Aleea Felix – 45, dar şi în Aleea Buziaş – 39. Totodată, au fost prevăzute şi 5 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi.

JCS-Nicoleta Moraru