Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La şedinţa Colegiului Prefectural s-a discutat despre stadiul în care se află UAT-urile privind lucrările de înregistrare sistematică. Informarea a fost făcută de către directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Caraş-Severin, Rusalin Mureşan.

După ce a trecut în revistă cele cinci etape ale finanţărilor programului naţional de cadastrare gratuită, care a început în 2016, Mureșan a prezentat şi lista UAT-urilor care execută lucrări de cadastrare integrală pe fonduri europene: „Lucrările de înregistrare sistematică la nivelul judeţului Caraş-Severin, a subliniat Mureşan, încep să devină de o amploare destul de mare, datorită faptului că avem 21 de UAT-uri care sunt integrate pe lista axei prioritare 11 pe fonduri europene, pentru cadastrarea totală, atât intravilan, cât şi extravilan. Pe lângă aceste UAT-uri, avem trei UAT-uri, în care se desfăşoară deja lucrări de înregistrare sistematică, unul din ele fiind finalizat, este vorba de UAT Măureni, iar alte şase UAT-uri au contractat lucrări de cadastru general, atât intravilan, cât şi extravilan, din fonduri proprii. Restul UAT-urilor beneficiază de finanţare din partea Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, conform Ordonanţei 35. Asta înseamnă că fiecare UAT primeşte aproximativ 160.000 lei, plus TVA/finanţare, minim o finanţare pe an, limită în care trebuie să contracteze lucrări de înregistrare sistematică la nivelul UAT-ului respectiv. Înregistrarea sistematică este diferită puţin faţă de înregistrarea de cadastru general, prin aceea că UAT-ul este împărţit în sectoare cadastrale, iar contractarea se face la nivel de sector cadastral, nu la nivel de UAT. Practic, un UAT poate să contracteze de la un sector, până la un număr de sectoare, astfel încât să se încadreze în suma alocată, să nu o depăşească. În momentul în care depăşeşte suma alocată, trebuie să suporte din bugetul local, ceea ce nu prea se întâmplă. La ora actuală, chiar la data de 9 iunie 2019, ne-am situat pe locul 13 la nivel naţional, iar din 2006 până în 2019 ne situăm pe locul al 24-lea“.

Lista celor 21 de UAT-uri este următoarea: Armeniş, Bucoşniţa, Cornea, Glimboca, Iablaniţa, Zăvoi, Băuţar, Domaşnea, Marga, Mehadia, Sacu, Bozovici, Buchin, Constantin Daicoviciu, Obreja, Păltiniş, Cornereva, Luncaviţa, Slatina-Timiş, Teregova şi Topleţ. Cât priveşte UAT-urile Măureni, Berzovia şi Vermeş, acestea au fost cuprinse într-un program pilot la nivel naţional, la fel cum sunt cele 21 de UAT-uri pe fonduri europene, adică PNCCF 87.

„Asta înseamnă că au fost 87 de UAT-uri la nivel naţional, care au primit finanţare totală, a explicat Mureşan. Agenţia de Cadastru, însă, alocă buget pentru fiecare UAT din fonduri proprii, pentru a desfăşura aceste lucrări. Aici contribuie în primul rând Agenţia de Cadastru prin Oficiile de Cadastru, apoi echipa din UAT şi prestatorul. Practic, Agenţia de Cadastru, prin Oficiul de Cadastru Local, alocă suma respectivă Primăriei, deci îi pune banii în braţe primarului, iar acesta trebuie să cheltuiască acei bani, să găsească prestator, să fie alături de el, împreună cu noi. La noi zilnic vin prestatorii, fiindcă au acces gratuit la toată baza noastră de date, dacă întâmpină greutăţi, găsim soluţii. Activitatea noastră de zi cu zi, pe lângă faptul că recepţionăm şi verificăm, inclusiv la teren, prin sondaj, aceste imobile lucrate de prestator, asigurăm şi această convieţuire deci, împreună cu  prestatorul găsim soluţiile potrivite pentru a merge înainte. Această finanţare, dată de Agenţia Naţională de Cadastru, este strict pentru extravilanurile UAT-urilor. Din păcate, sunt şi UAT-uri care nu au făcut nici un demers, sunt puţine, e-adevărat, dar sunt. E vorba de acele UAT-uri unde sunt probleme. Cele mai multe sunt cuprinse în lista celor 21 de UAT-uri. De pildă, zona Bozovici, unde a luat foc toată arhiva de acte, apoi zona Eftimie Murgu, care e o zonă de interes, sunt UAT-uri cu specific aparte“.

Alexandra Gorghiu