Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Construcțiile, exploatările forestiere și restaurantele au generat cazurile de muncă la negru depistate în luna octombrie. Situația a fost înregistrată luna trecută, în urma controalelor derulate în județ de inspectorii cărășeni de muncă!

În total, în octombrie, cei de la ITM au derulat 219 controale, în urma cărora au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum de 28.900 de lei, fiind dispuse 307 măsuri obligatorii pentru remedierea deficiențelor constatate.

Cap de listă la nereguli figurează lipsa contractului individual de muncă în formă scrisă, lipsa copiei acestui document pentru salariați, dosare personale incomplete, absența regulamentului intern, deficiențe la întocmirea foilor colective de prezență, lipsa notificării ITM pentru munca prestată noaptea, dar și neacordarea repausului săptămânal.

„La 5 angajatori au fost identificate 11 persoane care prestau activitate fără să aibă întocmit în formă scrisă contract individual de muncă; domeniile de activitate ale angajatorilor sancționați pentru muncă nedeclarată fiind: construcții (8 persoane); exploatare forestieră (2 persoane); restaurante (1 persoană). Au fost comunicate de către angajatori 5 evenimente care au avut ca urmări 5 cazuri de incapacitate temporară de muncă,  iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii“, informează ITM Caraș-Severin.

JCS-T.K.