Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Operatorul local de termoficare este din nou în impas pentru că nu şi-a plătit factura la gaz…

Chiar dacă preţul gigacaloriei s-a triplat şi chiar dacă s-au investit două milioane de euro în noile centrale – care ar fi redus pierderile la jumătate –, problema facturilor la gaz a devenit una eternă pentru operatorul reşiţean de termoficare. Pentru că banii, oricâţi ar fi, curg parcă prin vechea reţea, deja ciuruită de vreme.

„Era normal să se termine banii atât timp cât cheltuiala este mare, explică Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Avem de-a face cu luni de iarnă când consumul de gaz este mare. Eu mă bucur că s-a redus la jumătate prin acea îmbunătăţire a sistemului de producţie. Nu mai avem de-a face cu două tipuri de pierderi majore. Cele de pe producţie au fost eliminate, au rămas cele de pe reţele. Nu se mai plăteşte o sumă de exemplu de peste 30 de miliarde vechi pe lună într-o lună de iarnă, banii sunt undeva la 15-16 miliarde. S-a redus la sub jumătate. (…) Mai avem de-a face în următorul an sau în următorii doi ani cu pasul numărul 2, să refacem acele conducte ciuruite, sparte. Se încălzeşte apa, care stă în conducte înainte de a fi folosită şi pierderile sunt aferente. Se încălzeşte apă care se pierde“.

Edilul a precizat că a fost făcută o eşalonare a plăţilor către furnizorii de gaz, cu care au fost purtate discuţii zilele trecute, urmând ca Reşiţa să aştepte, din nou, bani de la Executiv, la fel ca la finele anului trecut. Iar pentru asta, la începutul săptămânii viitoare, primarul, însoţit de conducerea CET 2010, va prezenta la Bucureşti situaţia operatorului local de termoficare.

Antoniu Mocanu