Caraş-Severin, Romania

Deşi perioada propice pentru plantare se apropie de sfârşit, zilele trecute, campania „Pui de om Pui un POM“ s-a mutat la Băuţar, judeţul Caraş-Severin, unde, pe şantierul Slatina, unitatea de producţie II Bucova, unitatea amenajistică 21, s-au plantat 1.000 de puieţi de frasin în completarea regenerărilor naturale pentru crearea unei păduri valoroase în viitor.

Condiţiile de mediu din această zonă permite încă plantarea, fiind o zonă în care zăpada ţine mai mult timp, deci pomii încă n-au început să înfrunzească pe deplin. Instruiţi de pădurarul Daniel Savoni , cei 22 de elevi voluntari ai Şcolii cu clasele I-VIII Bucova, au efectuat lucrări de plantare a puieţilor puşi la dispoziţie de Ocolul Silvic Băuţar. Elevii au fost însoţiţi de profesorii lor, Ramona Bogdan şi Roberto Micşa, precum şi de Petru Mureşan, reprezentant al primăriei Băuţar.

În această primăvară a fost împădurită o suprafaţă de 6 ha cu 30.000 puieţi, în urma tăierilor rase rezultate din exploatări, iar în toamna acestui an urmează a fi împădurite încă 4 ha. Elevul voluntar Dănuţ Bogdan, din clasa a V-a, ne-a spus că se bucură ca a putut să participe la o astfel de acţiune pentru că a învăţat multe lucruri noi: „Acum ştiu cum se pregătesc gropile pentru plantat, la ce distanţă se fac şi cum se lucrează în pantă. Consider ca prin acţiunea de astăzi am învăţat să preţuim pădurea”.

Un coleg mai mic, Angel Vasiloni din clasa I a spus că a fost foarte emoţionat: „A fost prima dată când plantez şi eu un pom şi am văzut că nu este uşor.”

Profesoara Sofica Ciobanu, coordonarea locală a acţiunii şi membră voluntară a Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, ne-a declarat că a întâmpinat dificultăţi în demararea acestei acţiuni, primindu-se critici din partea unor proprietari de pădure, care nu au înţeles rolul acestei activităţi şi care i-au spus „să o planteze cei care au tăiat-o” sau „unii primesc banii şi voluntarii lucrează”.

„Dar, cu toate acestea, am reuşit să desfăşurăm activitatea de plantare, având sprijinul şi înţelegerea şefului de ocol, inginerul Gheorghe Sîntimbrean, şi a preşedintelui Composesoratului Bucova, Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Mai e mult de lucru nu atât la plantarea puilor de pom, cât la sădirea în puii de om a dragostei pentru natură, pentru protejarea ei”, a spus Sofica Ciobanu, care a mai adăugat că „ne-a sprijinit şi primăria comunei Băuţar, fiind foarte receptivi si dovedind interes deosebit pentru acţiunile de voluntariat. Datorită lor am ajuns cu maşini în zona de plantare, foarte departe de sat, în zone izolate, unde abia târziu a venit primăvara.”