Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Manifestările din Centrul Civic al Reşiţei au avut loc în faţa a sute de cetăţeni care au debordat de patriotism.

Duminică, încă de la ora prânzului, pe lângă angajaţii structurilor MAI veniţi să participe la ceremonialul militar şi religios organizat de către Primăria Reşiţa şi Centrul Militar Judeţean, s-au aflat de la copii până la veterani şi cadre militare în rezervă şi retragere.

Dacă cei mai mici au decis să-şi arate patriotismul desenându-şi tricolorul pe feţe, ceilalţi cetăţei au purtat fie o cocardă, fie o panglică tricoloră. După ce reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Silviu Hurduzeu a trecut în revistă trupele şi a primit salutul militar, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă. Despre însemnătatea Marii Uniri săvârşite la 1 decembrie 1918 au vorbit reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale.

„Acum 95 de ani, al doilea Reich german se prăbuşea pe frontul de vest. Apoi s-a înfăptuit unirea Banatului şi Ardealului cu ţara. 2013 este, cu atât mai mult acum, la 1 decembrie, un an despre care trebuie să spunem că, într-o altă arhitectură geopolitică, reuşeşte să creeze premisele ca toţi românii, de la Nistru până la Tisa, să facă parte din Europa unită. Din nefericire, mai puţin cei din Bucovina de Nord, pentru că Rusia fără Ucraina este doar un stat, iar Rusia cu Ucraina rămâne un imperiu. Fraţii noştri din Moldova, din Voivodina şi de pe Valea Timocului vor fi parte a aceleiaşi Europe unite. La mulţi ani compatrioţi! Avem de ce să fim mândri că suntem români”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Ulterior, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a dat citire mesajului premierului României, Victor Ponta. La fel, primarul Mihai Stepanescu a ţinut să marcheze importanţa istorică a Zilei Naţionale. După ceremonialul militar finalizat prin defilarea structurilor MAI, pe scena din Centrul Civic s-a desfăşurat un spectacol folcloric susţinut de artişti şi ansambluri din Banat.

Flavius Rotariu

3 Comments

 1. saracii italieni cum por fi ei mandri ca doar nu sunt romani…la fel pentru turci, chinezi, pachistanezi, venezueleni….Noi avem traditie de 2.000 de ani dar ne-au luat totul …pana si oina-sportul nostru national…..Tare fain!

 2. textul Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale:

  Punctul 1

  I. Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acestor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre

  …. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare …

  a observat cineva ca acest aliniat din primul punct al
  Rezolutiei Marii Adunari Nationale, NU S-A IMPLINIT ?!

  ati auzit vreodata sau auziti acum de asa ceva
  pe oriunde in mass media?

  in afara de banatenii pasionati de istorie nimeni
  nu stie ca Banatul a fost rupt la Marea Unire
  … si nici nu intereseaza pe nimeni

  … in schimb de Basarabia si Bucovina e plina mass media

 3. cine stie ca Bratianu a refuzat la Trianon marginea de 30 de Km
  fata de Belgrad cand negociatorii au spus ca e distanta minima
  de la granita unui stat pana la capitala altui stat ?

  raspunsul lui de „mare om de stat” a fost
  … „atunci sarbii sa isi mute capitala”

Adaugă comentariu