Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Marţi, cimitirele reşiţene au fost pline de flori, candele şi cerşetori veniţi după pomană. Aşa cum se întâmplă în fiecare an, pe 8 noiembrie, cimitirele devin loc de pelerinaj pentru credincioşii ortodocşi, ştiut fiind faptul că cei catolici sărbătoresc Ziua Morţilor ceva mai devreme, în data de 1 noiembrie. Marţi, în cimitirul din zona Moroasa a fost forfotă mare. Oamenii au curăţat mormintele, au pus coroniţe pe cruci şi au aprins lumânări pentru sufletele răposaţilor. Chiar şi cei plecaţi în străinătate obişnuiesc ca, de Ziua Morţilor, să se întoarcă acasă pentru a fi alături de cei dragi şi a împărţi pomană tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor. Acesta este şi motivul pentru care, încă de dimineaţă, cimitirele reşiţene erau împânzite de cerşetori.

Printre reşiţenii veniţi să aprindă lumină la mormintele celor dragi, am întâlnit-o şi pe Herta Gebenar. Femeia s-a arătat nemulţumită de felul în care îngrijitorii cimitirului din Moroasa îşi fac datoria. „Anul trecut am plătit între 60 şi 70 de lei pentru locul din cimitir şi alţi 40 de lei pentru îngrijire mormintelor. Sper să nu greşesc sumele, că nu am chitanţele la mine, dar nu cred că mă înşel. Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce mizerie este în cimitir. Păi nu puteau măcar acum, în zi de sărbătoare, să facă şi ei curăţenie?! Că de aia le dăm atâţia bani. Să ardă şi ei coroanele şi uscăturile şi să cureţe mormintele celor care nu mai au rude în viaţă“, spune femeia.

De pe urma unei astfel de zile au avut de câştigat florarii şi comercianţii de coroane şi lumânări. Astfel, coroniţele au fost vândute, marţi, cu 10-20 de lei bucata, în funcţie de dimensiunea şi modelul ales de client, iar buchetele de crizanteme au avut preţuri cuprinse între 3 şi 8 lei. Trecere mare au avut şi ghivecele cu flori, care s-au vândut cu 10-20 de lei, dar şi candelele, care s-au putut cumpăra la 3 şi 5 lei. Încasări bune au avut şi florarii, pentru că, marţi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sute de reşiţeni şi-au serbat onomastica.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu