Caraş-Severin, Romania

Prin intermediul structurii sanitar-veterinare, au fost distribuite pliante şi afişe de atenţionare şi informare referitoare la rabie, până la nivel de localitate, astfel încât informaţia să ajungă la cunoştinţa tuturor persoanelor. „În această săptămână va începe distribuirea aeriană sau manuală a momelilor“, a spus Florin Rădulescu, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Caraş-Severin.

Adică, pe fiecare km pătrat de pădure, se vor arunca 20 de momeli vaccinale din… avion, acestea nereprezentând un pericol pentru animalele domestice. După cum a declarat şi prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea, acţiunea este una deosebit de importantă, rabia fiind o boală incurabilă, rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi, iar metoda cea mai eficientă de profilaxie în această boală o reprezintă vaccinarea acestor animale.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, Florin Rădulescu, spunea că „de la anunţul derulării campaniei de vaccinare, toţi câinii vor fi legaţi sau ţinuţi închişi, timp de 14 zile, iar plimbarea în spaţiile publice este permisă numai cu lesă şi cu botniţă. De asemenea, pe teritoriile supuse vaccinării este interzis păşunatul animalelor timp de două săptămâni“.

Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării sunt obligate să le lase neatinse şi să anunţe imediat cel mai apropiat medic veterinar, administraţia publică locală sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor. „Este o campanie la nivel naţional, însă foarte importantă pentru judeţul nostru deoarece s-au semnalat situaţii de suspiciune de rabie la animalele domestice. De aceea trebuie acordată atenţie maximă acestei activităţi. Se intenţionează ca această boală să fie eradicată în maxim 10 ani“, a mai spus Rădulescu.

Anca Preda