REŞIŢA – În aceste zile Centrul de Voluntariat Reşiţa desfăşoară un atelier educativ şi relaxant destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani. Andreea Iancu, fostă voluntară a Centrului de Tineret Mansarda şi membră a Uniunii artiştilor plastici din România, filiala Cluj-Napoca, îi iniţiază pe tineri în tainele tehnicii Marbling, o tehnică nouă, interesantă şi superdecorativă.
Cu ajutorul tehnicii Marbling Paint (tehnică de marmorare) pot fi decorate diverse obiecte (din ceramică, lemn, textil, sticlă etc.), obţinând efecte deosebite. De asemenea, dacă după realizarea tehnicii aşezăm o coală de hârtie, combinaţia de culori se va transfera pe coala respectivă, aceasta putând fi folosită ulterior în tehnica decoupage. Cu ajutorul acestei tehnici, tinerii reşiţeni au realizat tablouri şi semne de carte în culori vi şi vibrante.
Numele de Ebru, în turcă, desemnează tehnica picturii pe apă. În engleză, paper marbling face referire la aspectul marmorat care se obţine în urma acestui procedeu de pictare. Cu origini care se pierd în negura timpului şi a spaţiului, arta de a picta pe apă a fost introdusă în Europa undeva la sfârşitul secolului al XVI-lea. Astăzi recunoscută ca o formă de artă decorativă, se obţine prin pictarea pe substanţă vâscoasă a unor forme şi modele diverse care sunt transferate apoi pe hârtie, materiale textile sau chiar şi pe lemn. Substanţa este o apă îngroşată cu gumă tragacant, pe suprafaţa căreia se aplică picături de vopsea insolubilă. Picăturile sunt apoi manipulate de artist în tot felul de tiparuri creative. Iar la sfârşit, se aşează o coală de hârtie pe suprafaţa lichidului îngroşat, iar imaginea se transferă instantaneu.