Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA  – Primarul comunei Cornereva speră ca în curând să înceapă lucrările la modernizarea şcolii gimnaziale din acest sat aparţinător.

Faimoasă pentru produsele sale montane, comuna, care a sărbătorit în 2018 500 de ani de atestare documentară, va avea fermieri specializaţi, asta pentru că aici funcţionează singura şcoală profesională agricolă. Edilul comunei, Nicolae Novăcescu, spune că elevii claselor şcolii profesionale ar putea să se mute, chiar din toamnă, într-o şcoală modernă: „Avem un proiect prin AFIR pentru modernizarea Şcolii Agricole din Cornereva care este, dealtfel, singura şcoală profesională agricolă din judeţ. Avem deja absolvenţi, chiar acum termină o altă serie, fiindcă avem o specializare de fermier montan, ceea ce ne trebuie nouă la specificul zonei. Vom moderniza şcoala gimnazială din satul Bogâltin, care va deveni Şcoala Profesională Agricolă, cu toate dotările, laboratoare şi tot ce e necesar. Se va reabilita şi se va moderniza și acolo va funcționa Școala Profesională Agricolă efectiv, clasele școlii profesionale urmând să funcţioneze la Bogâltin. Valoarea proiectului este de 300.000 de euro, licitaţia este făcută, practic acum aşteptăm să finalizăm această etapă, iar constructorul să înceapă lucrările“.

Se pare că programele agricole ale MADR îşi ating scopul, fiindcă tot mai mulţi tineri preferă să rămână acasă, să devină fermieri de succes, motiv pentru care şi numărul elevilor care optează pentru Şcoala Profesională Agricolă creşte de la an la an. În plus, facilităţile noii legi a muntelui îi determină să se perfecţioneze în domeniul agricol. „Aş vrea să precizez că avem cele mai multe proiecte la programul «Tânărul fermier», a spus Novăcescu, poate nu chiar din toată zona de Vest a ţării, dar din judeţul Caraş-Severin, cu siguranţă. Toată lumea ştie ce produse avem, sunt produse montane, însă ceea ce aş vrea să subliniez e faptul că cei mai mulți din fermierii care accesează programele Ministerului Agriculturii sunt foarte tineri, iar asta spune totul. Avem fermieri profesori, oameni care s-au implicat şi au gândit o agricultură performantă, oameni gospodari, acesta e termenul nostru la Cornereva. M-am bucurat că anul acesta am avut elevi şi din alte comune, din localităţi limitrofe, care au venit să studieze la noi, ceea ce înseamnă că şcoala noastră e pe un drum bun“.

Ţinând cont că şcoala are peste 350 de elevi, din care aproximativ 50 urmează cursurile şcolii profesionale, primarul îşi doreşte să facă şi o clasă de liceu, pentru ca elevii să rămână acasă, în comună, să nu mai fie nevoiţi să facă naveta sau să meargă altundeva să facă liceul. Tot la capitolul şcoli, fiindcă sunt şapte şcoli în această comună mare, cu 40 de sate aparţinătoare, edilul a spus că va mai intra o şcoală în lucrări de modernizare. Este vorba despre şcoala primară din satul Zănogi, şi pentru acest proiect, în valoare de 7 milioane de lei, licitaţia fiind pe final, în această vară nemairămânând decât să înceapă lucrările.

Adaugă comentariu