Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – …când afectezi venitul omului“, spune rectorul Venera Manciu, explicând unul dintre motivele pentru care şi-a dat demisia din conducerea Universităţii „Eftimie Murgu“.

Conf.univ.dr. Venera Manciu, proaspătul rector al Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa – care şi-a cucerit poziţia în primăvara acestui an după lupte interne care au frământat mediul academic reşiţean, grupat în două tabere – a renunţat la fotoliul din conducerea forului, dându-şi demisia.

Primele declaraţii ale rectorului reşiţean au fost legate de o presupusă lovitură primită în cadrul conferinţei naţionale a rectorilor. Ministrul Educaţiei anunţa diminuarea bugetului alocat forului reşiţean la începutul anului, lucru care ar putea împiedica derularea activităţii universitare la „Eftimie Murgu“. Acum, însă, atitudinea vehementă vizavi de decizia ministerului s-a mai diluat, rectorul reşiţean precizând că demisia trebuie privită ca un simplu act personal.

Cât s-ar fi diminuat bugetul? Ce anume ar fi trebuit tăiat de pe lista cheltuielilor? – sunt doar câteva dintre întrebările la care Venera Manciu a răspus doar cu „Nu dau detalii!“. O imagine asupra situaţiei reale ne-a oferit-o precizând, descumpănită: „Când afectezi veniturile oamenilor, e foarte greu să lucrezi!“.

Până la organizarea de noi alegeri, locul său va fi luat de către prorectorul Gilbert-Rainer Gillich, însă este posibil ca ministrul Educaţiei să numească un ordonator de credite pentru Universitatea „Eftimie Murgu“.

4 Comments

 1. … aproape o lacrima, dar imi revin cand vad veniturile nesimtite ale conducerii acestei asa zise universitati…

  dna Venera ar trebui sa incerce mediul privat din Resita, unde sigur nu ar castiga cat castiga la stat. Dar cat castiga la stat? Priviti declaratia de avere: http:// declaratii.integritate.eu/UserFiles/PDFfiles/RP413_162690-C05-I780_5-ANI-L404-00001[111723]ready//DA_2016-02-29_MANCIU%20VENERA-CRISTINA_62713376.pdf

  dna Doina e si mai si… http:// declaratii.integritate.eu/UserFiles/PDFfiles/RP370_139269-C99-I620_8-ANI-L358-00001[079914]ready//DA_2015-05-20_FRUNZAVERDE%20R.%20DOINA_61943769.pdf

  • Da, nu toti am avut sau avem sansa sa lucram „la stat”, salariul mediu al unui intelectual la privat poate fi de cca 6-7 ori mai mic decat al Dansei sau similar celui pe care il are la Plastomet, sotul!
   Resita a evitat concurenta loiala si egalitatea de sanse a angajatilor, in ambele sisteme (de stat/privat) si rezultatele le vedem cu totii!
   Viitorul poate apartine celor care doresc cu adevarat sa schimbe lucrurile, vor sa lase ceva in urma lor si comunitatii (nu numai „familiei” din care fac parte)! Pentru aceasta e nevoie, insa, de o alta echipa, din afara „sistemului”, de reguli respectate si alta mentalitate.

 2. Dnlei.Rector demisonat, Manciu V, este un moment greu pentru dumneavoastra ! dar trebuia sa stiiti sau cel putin sa va fi informat ca UEM in structura actuala nu poate continua. UEM pe langa toate relele si cancanurile de un an de zile si alea de dinainte neștiune, are suficienti dujmani in exterior , in REsita si in interiorul universitati. Pentru ca UEM sa-si mentina tinuta univesristara- academica trebuie de urgenta restructurata . A fost normal cand Ministrule Educatiei a spus stop finantarii UEM, nu putem arunca banii intr-o univresitate cu asemena probleme,…, este masura pe care o lua orice persoana normala care ajungea in postul de Ministru. Sincer regret situatia dramatica de la UEM,…, sunt alaturi de UEM, cu siguranta se vor gasii solutii pentru universitate sub o alta forma…

Adaugă comentariu