Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În unităţile sanitare din judeţ se află, în acest moment 70 de medici rezidenţi dintre care doar câţiva vor rămâne.

După ce studiază şase ani în cadrul facultăţilor de medicină din ţară, tinerii trebuie să treacă de examenul de rezidenţiat, iar apoi să treacă de această perioadă care ajunge până la şase ani (în funcţie de specializare), timp în care muncesc pe salarii care pleacă de la 875 de lei. Anul acesta, la examenul de rezidenţiat ce va avea loc în 17 noiembrie au fost scoase aproape 3.000 de posturi pe toată ţara, iar candidaţii ar putea fi aproape 5.000. În prezent, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, în unităţile sanitare din judeţ se află 70 de medici rezidenţi, dintre care 11 în anul I, şapte în anul II, opt în anul III, 20 în anul IV, 23 în anul V şi unul în anul VI de rezidenţiat.

„Este o cifră semnificativă şi ne bucură acest lucru. Din păcate, nu ştiu câţi dintre ei vor rămâne în judeţ sau chiar în ţară. Aici intervine rolul autorităţilor locale care ar trebui, prin metode proprii, să-i facă să rămână. Soluţiile ar pleca de la oferirea unui salariu motivant, la diferite negocieri, după posibilităţi, care ar putea ajunge la crearea unor condiţii propice de muncă sau chiar la o locuinţă de serviciu”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

În ţară, destul de mulţi medici de familie sau specialişti au decis să-şi păstreze postul în urma rezidenţiatului, dar la fel de mulţi au ales să plece din ţară pentru un salariu motivant. Medicii rezidenţi aflaţi în prezent în judeţ activează în secţii care, la un moment dat, s-au dovedit deficitare ca încadrare a personalului. Datele DSP arată că la Spitalul Judeţean din Reşiţa sunt 27 de medici „în formare”, şase pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), iar ceilalţi pe Nefrologie, Oftalmologie, Medicină de urgenţă, Radiologie, Pediatrie, Medicină internă, Penumologie, Cardiologie, Infecţioase sau Balneo – fizio – terapie (BFT).

La Spitalul orăşenesc Oraviţa activează cinci medici rezidenţi, pe specialităţile Radiologie (doi), ATI, Penumoftiziologie, Obstetrică-ginecologie. La Spitalul orăşenesc Oţelu Roşu sunt încadraţi patru rezidenţi – Radiologie, ATI, TBC şi laborator. Spitalul Minicipal Caransebeş a primit în rândurile personalului 23 de medici rezidenţi – pe Radiologie, ATI, Medicină de urgenţă, ORL, Ghirurgie, Obstetrică, Infecţioase, Pediatrie, Oftalmologie, Neurologie, Farmacie sau laborator. Şi în unitatea spitalicească din Moldova Nouă se află zece rezidenţi care activează în secţiile de Pediatrie, Dermato-venerice, Medicină internă, Onstetrică, ATI, Pneumologie sau Chirurgie. Cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată este angajat un medic rezident în anul II (pe post de medic de medicină de familie) şi în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu