Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După mai bine de şapte ani în care au testat litoralurile din Grecia, Turcia sau Bulgaria, ba chiar destinaţii mai exotice din ţări cu nume dificile de pronunţat, cărăşenii şi alţi cetăţeni din Vest au decis să mai dea o şansă turismului intern. Atât pe site-urile de profil, cât şi la agenţiile de turism, sunt solicitări pentru pensiuni cu specific rustic dar şi pentru litoralul românesc al Mării Negre.

Însă acest reviriment trebuie susţinut prin investiţii, cu precădere în agrement – principalul punct slab al investitorilor în turismul românesc. „Cererea pentru concediu în judeţul Caraş-Severin este încă destul de scăzută, chiar dacă s-au constatat variaţii pozitive. Există însă posibilitatea ca turiştii să aleagă negocierea directă pentru pachet cu administratorii pensiunilor. Ofertă există, suficientă, dar specificul montan al judeţului poate pune probleme în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice”, a precizat Daniel Laţcu, directorul unei agenţii de turism reşiţene.

În judeţ funcţionează peste 200 de pensiuni, clasificate şi care oferă condiţii pentru un turism civilizat, acestea fiind promovate şi adunate în ghiduri de profil.

„Din păcate, aşa cum subliniază turiştii şi se plâng şi tour operator-ii, lipseşte agrementul. Dacă mergem la Crivaia, de exemplu, găsim bărci, hidrobiciclete, ATV-uri sau biciclete de închiriat. E un semn că investitorii încep să înţeleagă, dar este la fel de înţeles că nu toţi cei care pleacă în concediu sunt amatori de turism activ, pentru că, în acest caz, cota este de 30% din totalul cumpărătorilor de pachete. Nu trebuie uitaţi cei care au o vârstă înaintată sau familiile cu copii. Lipsesc parcurile de distracţie pentru copii şi tineri, ştrandurile amenajate pe lângă lacurile existente, terenurile de sport (minifotbal, baschet etc). Sunt amenajări şi facilităţi unde investiţia ar fi minimă”, a mai amintit Laţcu.

Un punct important pentru turismul individual (efectuat cu maşina proprie şi achiziţionarea pachetului turistic direct la unitatea de cazare) este legat de parcările private şi supravegheate. Acestea reprezintă un atu în alegerea vacanţei şi cei care îşi promovează pensiunea on-line pun în prim-plan facilitatea utilizării unei parcări proprii pentru siguranţa autoturismului.

„Băile Herculane încep să atragă atât turişti români cât şi străini, atât pentru cure balneare (la care participă, în principal cetăţeni de vârste înaintate), cât şi pentru ceea ce se numeşte wellness – tratamente şi activităţi menite să îndepărteze stresul şi să revigoreze sau să tonifieze. Ar trebui o extindere pentru celelalte tipuri de turişti şi sunt semnale că s-ar dori acest lucru. Un lucru inedit l-am constatat la începutul acestei veri, când mai mulţi cărăşeni au decis să aleagă ca destinaţie a concediului de odihnă litoralul românesc. Aceştia consideră că, în condiţiile în care serviciile, cazarea şi alimentaţia ar creşte ca nivel de calitate, ar fi mai ieftin, pentru că s-ar reduce din start bugetul pentru transport. Mai mulţi ne-au spus că doresc să încerce «o nouă aventură» în Mamaia, Eforie Nord sau Saturn”, a mai adăugat Daniel Laţcu.

Flavius Rotariu