REŞIŢA – Potrivit municipalităţii reşiţene, investiţia Lukoil îşi va continua cursul, operatorul fiind văzut drept singurul care poate face o reală concurenţă pe piaţa carburanţilor.
Subiectul Lukoil a fost readus în actualitate sub cupola palatului administrativ municipal când, interpelat de JCS care va fi soarta investiţiei, Ioan Popa, primarul Reşiţei, a precizat: „Lukoil îşi face treaba! Noi am fost sesizaţi, ne-am dus la Prefectură împreună cu Agenţia de Mediu, cu dna Liubiţa Raichici, de la Direcţia de Cultură, cu arhitectul şef al judeţului. Am fost un număr serios de oameni acolo. Aşa cum am mai spus, dacă o luăm tehnic, eu nu prea pot să-mi atac propriile hotărâri, eu am spus că dacă cineva consideră că trebuie să facă ceva, să facă, eu n-am nicio problemă! Autorizaţia s-a dat de Stepanescu în 2015. Dacă vreţi opinia mea personală, şi vă spun cinstit, că eu nu mă feresc: această staţie nu afectează în mod negativ zona, ci în mod pozitiv. Poate pare bizar pentru unii! Se vor crea 25 de locuri de parcare în actuala parcare care nu este în regulă şi pe care dânşii îşi asumă să o pună la punct, să o întoarcă în pieptene. Mai au ei încă 12 sau 14 locuri de parcare în interiorul proprietăţii lor, asta va genera posibilitatea ca cine vine acolo să aibă unde să-şi parcheze maşina. Într-o sâmbătă am trecut pe la muzeu, erau cel puţin 20 de maşini parcate pe şosea, era o nuntă, oamenii îşi făceau poze. Oricine vine acolo, un grup mai mare de persoane, se parchează acolo şi obturează şoseaua. Cred că suntem puţin exageraţi în ceea ce priveşte problema asta“.
În zona investiţiei Lukoil din Triaj au fost ridicate probleme legate de spaţiul verde sau de Muzeul de Locomotive din apropiere. Vizavi de aceste aparente piedici, edilul a ţinut să amintească părerea unui reşiţean simplu, pe care a citit-o pe o reţea de socializare: „S-a făcut biserica ucraineană, în parcul de la Trandafiru, s-a mai făcut o biserică, s-a făcut Hotelul Boreal, s-a mai început o construcţie vizavi de Gara de Nord. Nimeni nu a făcut probleme pe toate aceste spaţii verzi. În Parcul Tricolorului s-au făcut catedrală, supermarket şi aşa mai departe, nimeni nu s-a sesizat. S-a făcut o biserică pe o suprafaţă mică de teren, vizavi de Poliţia judeţeană, dar nimeni n-a făcut atâta circ cât avem astăzi pentru acest Lukoil, lucru pe care pe mine mă pune, uşor, uşor, pe gânduri dacă această iniţiativă chiar este una onestă sau este ghidonată din spate de cineva, chiar şi fără să ştie oamenii“.
Intrând în profunzimea detaliilor tehnice, viceprimarul Vasile Paul a explicat: „Pentru lucrări de asemenea tip, există nişte proceduri legale care presupun inclusiv consultarea publică, timp de şase luni. S-a făcut un Plan Urbanistic Zonal în care doritorii – ONG-urile, cetăţenii şi aşa mai departe – au avut la dispoziţie şase luni pentru a-şi exprima opiniile. În momentul în care s-a pus primul PUZ în discuţie, şi în comisia de urbanism am fost singur. Ca şi la PUZ-ul de la Prescom. În momentul în care am ajuns aici, am citit cu mare, mare atenţie, pagină cu pagină, aviz de aviz, din fiecare filă a autorizaţiei de construire. Sunt 100% în regulă cu toate! Există o autorizaţie de construire perfect legală, perfect valabilă, şi eu consider că firma aceasta este bine venită în oraş pentru că sunt singurii care pe plan naţional pot să facă o reală concurenţă pe piaţa produselor petroliere. S-au respectat toate condiţiile impuse de către Ministerul Culturii, deci avizul final de monument îl au din partea Ministerului Culturii. Şi pe cetăţenii care în momentul de faţă vociferează îi întreb: unde au fost în acele şase luni când puteau să-şi exprime legal opiniile şi poate s-ar fi schimbat ceva? Acum lucrările vor merge înainte“.