Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Asta în câţiva ani, după cum anticipează prorectorul Universităţii din Ferrara, după ce a evaluat potenţialul sitului arheologic.

De mare importanţă pentru lumea ştiinţifică din domeniul arheologiei, situl de la Tibiscum a stârnit interesul încă de acum doi ani specialiştilor de la universitatea italiană. De altfel, bunele relaţii stabilite de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu această instituţie universitară s-au concretizat deja prin publicarea unor articole în presa de specialitate, cât şi prin săpături arheologice. Participarea prof.univ.dr. Livio Zerbini la prima campanie de săpături, care se desfăşoară în aceste zile, l-a edificat deplin asupra importanţei reprezentate de Parcul arheologic de la Tibiscum – Jupa, concluziile sale fiind în favoarea lansării ideii de turism cultural: „Anul acesta are loc prima campanie arheologică iniţiată de Ministerul de Externe al Italiei, care se derulează chiar în aceste zile. Nu vom rămâne, însă, la acest stadiu al cercetărilor, le vom continua în viitor, un rol important în promovarea siturilor şi monumentelor istorice reprezentându-l turismul, iar potenţialul deosebit pe care îl are Tibiscum-ul face posibil ca, în anii care vor veni, să îl promovăm, iar situl să devină unul dintre centrele de turism cultural importante din România şi din Europa“, a precizat Livio Zerbini, care predă la Universitatea de Vest din Timişoara cursuri despre provinciile danubiene şi deţine, de asemenea, funcţia de director al Centrului Internaţional de Studii privind Marea Neagră.

Alături de ilustrul profesor italian s-a aflat un alt arheolog italian, Cristina Failla, cei doi colaboratori participând timp de o săptămână la lucrările efectuate la Tibiscum. Cea de-a doua parte a programului de lucrări arheologice în acest sit se va desfăşura la sfârşitul lunii august. Importanţa Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, precum şi a sitului de la Tibiscum, l-a determinat pe Zerbini să le includă în structura Centrului de studii dedicate împăratului Traian (acest Centru având în componenţă universităţi şi muzee din Italia), iar asta a fost posibil graţie numirii recente a oaspetelui italian în funcţia de director al Centrului. Pus pe fapte mari, el consideră că rezultatele cercetărilor comune trebuie să fie comunicate printr-o publicaţie, în acest sens dorind să se implice în editarea unei cărţi despre Tibiscum, care ar urma să fie publicată în Italia.

Pe de altă parte, managerul Muzeului caransebeşean, dr. Adrian Ardeţ, a specificat: „Lucrările sunt finanţate atât de partea italiană, cât şi de cea română. Pentru a ne încadra în buget, anul acesta ne-am propus să cercetăm necropola romană în două campanii, despre care a vorbit şi colegul meu italian. Vreau să subliniez şi eu, încă o dată, că este extrem de important ce poate produce din punct de vedere turistic Parcul arheologic de la Tibiscum“.