Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Luna lui „Cuptor“ şi-a intrat în drepturi secând apele din judeţ şi mistuind recoltele.

Ca şi când nu am avut parte de suficientă caniculă, pentru următoarele două săptămâni meteorologii anunţă noi valuri de căldură, cu temperaturi maxime de 35…37 de grade şi minime de 20…22 de grade. Iar cărăşenii se plâng deja de efectele temperaturilor ridicate, fântâni secate, culturi arse de soare şi o prognoză sumbră cu privire la recolta din toamnă.

Şi la Bolvaşniţa canicula dă bătaie de cap locuitorilor, dar aceste efecte sunt ţinute sub control. „Avem puţine probleme. Am restricţionat apa potabilă, o dăm pe ore. De dimineaţa de la 11.00 până la ora 17.00 o oprim. Suntem noi sub munte dar au secat pârâiele de captare. Sperăm să dea o ploaie să ne revenim în două-trei zile. În rest, cu canicula nu avem probleme, ţăranii noştri sunt căliţi, sunt la fân acum“, ne-a declarat primarul Petru Mihăilescu.

Raţionalizată este şi apa de la Bozovici, chiar dacă în zonă nu sunt probleme „arzătoare“. „Am încercat cât de cât să ţinem lucrurile sub control. Am dat drumul sistemului de alimentare publică seara şi l-am oprit dimineaţa, mai ales că acum udă şi oamenii grădinile“, ne-a informat primarul Adrian-Sergiu Stoicu.

În schimb, la Răcăşdia oamenii fac faţă caniculei cu brio şi se răcoresc la cişmele publice. „Deocamdată nu sunt probleme. Sunt anumite porţiuni din comună unde sunt fântâni mai adânci, în alte zone au mai scăzut dar nu să rămână fără apă deloc. Avem sistemul de alimentare public, avem şi 11 cişmele stradale funcţionale, se mai răcoresc oamenii… ce să mai… ne descurcăm“.

În perioada 12-16 iulie, valorile termice vor fi în scădere treptată de la medii diurne de 30…32 de grade spre 25…27 de grade la mijlocul lunii iulie, cu aceeaşi tendință la minimele nocturne, de la 17…19 grade spre 12…15 grade. Pentru săptămâna viitoare, estimările indică o tendinţă de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind călduroasă, posibil caniculară în ultimele zile ale săptămânii. Perioada cea mai ploioasă va fi între 15-17 iulie, atunci când vor fi posibile local şi cantităţi de apă mai însemnate. Pentru restul timpului, aversele se vor semnala pe spaţii mai restrânse, putând avea doar izolat caracter torenţial.