REŞIŢA – În urma finalizării perioadei de tranziţie acordată României pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, începând cu 1 ianuarie 2014, producătorii care vând lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe care să ateste starea de sănătate a animalelor, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine, dar şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului cu cerinţele legislaţiei, informează Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Autoritatea mai arată că laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie.
Aceleaşi măsuri s-au luat şi în cazul acelora care produc sau comercializează brânzeturi, oamenii fiind, la rândul lor, obligaţi să prezinte fişele de sănătate ale animalelor, pentru a demonstra că laptele provenit de la acestea este bun pentru consum.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, mai menţionează ANSVSA.
Roxana Bălan Nafiru