Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Timp de aproape o săptămâmă, tineri din mai multe colţuri ale României învaţă despre tradiţiile şi meşteşugurile populare.

Peste 80 de tineri din toată ţara vor participa, între 30 iulie şi 5 august, în cadrul Taberei naţionale de icoane pictate, măşti tradiţionale și artă textilă de la Râul Alb, care se va deschide joi, în prezenţa organizatorilor ei, Ministerul Tineretului şi Sportului – prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin – şi Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale.

Tabăra se adresează tinerilor talentaţi în domeniul artelor, care doresc să cunoască mai multe despre tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugurile româneşti, şi care, pe parcursul celor şase zile, îşi vor pune în practică toate abilităţile pentru realizarea de obiecte decorative. Activitatea în cadrul taberei va fi împărţită pe ateliere de lucru, cu un orar bine stabilit, pe grupe, în funcţie de nivelul îndemânării, al cunoştinţelor, dar şi în funcţie de opţiunile participanţilor. Fiecare copil va realiza cel puţin trei obiecte decorative, icoane, măşti veneţiene, tablouri ori podoabe handmade.

Tabăra naţională va fi deschisă joi, 1 august, iar în cadrul ei participă 85 de tineri, ce au fost selectaţi în baza unui formular de candidatură. La termenul limită de înscriere am primit 167 de aplicații din întreaga țară, însă, cum nu puteau participa cu toţii, am ţinut cont de următoarele criterii de selecţie: motivaţia şi aşteptările personale, capacitatea de informare şi formare, originalitate şi distribuţia geografică. Proiectul urmăreşte valorificarea tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor populare, fiind o alternativă de educaţie nonformală a tinerilor, de dezvoltare și susținere a unor abilități și deprinderi pe care aceştia le au deja. Participanţii vor percepe astfel necesitatea educaţiei nonformale şi complementare, dezvoltându-şi un comportament responsabil”, ne-a declarat Cătălin Hogea, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu