CARAȘ-SEVERIN – În 2017, numărul incendiilor care ne-au mistuit judeţul a depăşit dublul celor din 2016. Cele mai multe dintre ele rămân cele de vegetaţie.
Zeci de cadre ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin s-au întrunit luni, sub cupola Palatului Prefectural, unde lt.col. Cristinel Coneru, şeful inspectoratului, a dat citire raportului de evaluare a instituţiei, în faţa prefectului Matei Lupu.
Şi chiar dacă per ansamblu numărul intervenţiilor în situaţii de urgenţă a fost în scădere în 2017 faţă de anul precedent, totalizând 3.718, cu 301 mai puţine, numărul incendiilor a sărit peste dublu! Dacă în 2016 cei de la ISU au intervenit pentru stingerea de incendii în 406 cazuri, în 2017, numărul acestora a depăşit dublul, ajungând la 892, crescând inclusiv incendiile de vegetaţie uscată. Asta chiar dacă ISU Caraş-Severin a fost uitat la capitolul dotării cu tehnică, parcul auto rămânând în continuare învechit.
„Comparativ cu anul 2016, într-adevăr în anul 2017 am avut mai multe incendii de vegetaţie uscată, mai ales pe timpul sezonului de vară, în lunile iunie, iulie, august, spune lt.col. Cristinel Coneru. De fapt, chiar şi acum, şi în decembrie, şi în ianuarie, până să înceapă ninsoarea şi ploile, am mai avut incendii de vegetaţie uscată. Este foarte greu să depistezi persoanele care dau foc. De fapt, scopul cetăţenilor este de igienizare a terenurilor prin incendiere. La Pompieri, la dispeceratul inspectoratului, se anunţă târziu incendiile de vegetaţie uscată. Şi e foarte greu, în momentul în care forţele ajung acolo constată că incendiul se manifestă poate şi pe zeci, şi pe sute de hectare, vântul poate să-şi schimbe direcţia şi atunci este mai greu să găseşti persoana care incendiază. Nu zic că nu au depistat, dar e foarte greu să dovedeşti. Din păcate, cetăţenii nu recunosc“.
Prefectul judeţului a apreciat în mod deosebit activitatea pompierilor cărăşeni. „Să ştiţi că sunt mulţumit de activitatea inspectoratului, vorbesc în ultimele şase luni, de când lucrăm împreună, a concluzionat prefectul Matei Lupu. Au răspuns de fiecare dată, nu au fost probleme, centrul de comandă funcţionează, e operaţional de fiecare dată, grupele de intervenţie acţionează, deci am trecut şi prin lucrurile grele, când au fost acele inundaţii, acea furtună în Caraş-Severin. Chiar eu am rămas surprins că m-am deplasat în teren să văd care e situaţia şi am văzut pompierii, pe acea furtună, pe acea ploaie, care lucrau la degajarea acoperişurilor luate de vânt. Deci n-au ţinut cont de nimic, şi-au făcut datoria“.