Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Vorbim despre sancţiunile pe care Legea 145/2014 le pregăteşte mafiei pieţelor şi amatorilor de vânzări record la tarabe. Recent, am prezentat procedura prin care agricultorii îşi pot ridica atestatele de producător şi carnetele de comercializare. Însă, la cererea cititorilor, revenim cu precizări despre pedepsele pe care riscă să le primească „curajoşii” care se gândesc şi pe mai departe să vândă tone de produse agricole.

„De pildă, fermierul Gheorghe are zece ari de teren de pe care declară că produce şi vinde tone de roşii şi cartofi. Sau are 20 de oi şi vinde o tonă de brânză pe an”, se arată într-un material trimis de ing. Liviu Munteanu, consilier în cadrul Consiliului Judeţean. Şi sunt mulţi ca Gheorghe…

Când însă Gheorghe va deţine un atestat de producător avizat de un specialist şi eliberat de Primărie, atestat pe care va scrie ce suprafaţă sau câte animale are, îi va fi greu să obţină producţii record. Cei care avizează şi eliberează atestatele vor purta răspunderea penală pentru fals în acte publice, deci puţin probabil să-i treacă lui Gheorghe în acte mai mult pământ sau animale decât are în realitate. Ori, dacă până acum Gheorghe s-a ocupat cu specula prin pieţe folosind un certificat de producător, acum îi va fi greu să obţină un atestat eliberat de o Primărie unde nu deţine pământ sau pentru o fermă pe care nu o are, după cum aflăm de la ing. Munteanu.

Dacă totuşi fermierul se încumetă să vândă fără să aibă atestat de producător şi carnet de comercializare, va plăti amendă între 15.000 şi 22.500 lei. Tot atât va plăti şi primarul dacă actele eliberate de el nu sunt 100% ok din punct de vedere legal. Şi, dacă lui Gheorghe îi trece prin gând să vândă produse pe care nu le-a produs el, îndrăzneala îl va costa între 7.500 şi 15.000 lei. Ei, Gheorghe, ce-i de făcut?

2 Comments

  1. Ce e de facut?
    Pai, sa mergem la unul dintre supermarketurile germane, austriece, franceze sau de orice culoare ar fii el, pentru ca acolo putem cumpara tone de legume, fructe si alte produse de origine animala… ca pe ei nu-i cheama Gheorghe!
    Multumim stimabililor, multumim din inima partidului!!!

    • Gheorhe Legalul Reply

      Pentru ION .Lucrurile sunt simple: daca esti producator agricol si vrei sa-ti comercializezi productia obtinuta, fie soliciti, ca persoana fizica, Atestat de producator, fi iti infiintezi un SRL sau un PFA, daca vinzi tone de produse agro-alimentare. In ambele cazurn esti in legalitate si poti sa vinzi marfa romaneasca (in cazul detinatorului de ataestat) fie vinzi ce fel de marfuri vrei tu (in cazul patronului de SRL sau PFA), ca de-aia esti negustor. Unii ar fi vrut sa faca doar comert (specula), luand de la depozitele en-gross si vanzand ca producatori agricoli ,detinatori de atestat de producator.Aici e confuzi creata. E drept, legea nu e perfecta, dar e perfectibila.De-aia comentam aici. GHEORGHE LEGALUL

Adaugă comentariu