Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Luna aprilie a anului curent a reconfirmat tendinţele iniţiate la finalul lui 2015 în economia cărăşeană.

Modificările legislative şi fiscale ce au avut loc cu câteva luni în urmă au dus la o creştere semnificativă a numărului de societăţi cu răspundere limitată (SRL) în detrimentul persoanelor fizice nou apărute în peisajul economic al judeţului şi o creştere a numărului mediu de investitori străini. În luna aprilie, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost operate 104 înmatriculări, dintre care 47 au fost persoane juridice organizate ca SRL-uri, dintre care trei sunt debutante (SRL-D). S-au înfiinţat, totodată, 42 persoane fizice autorizate (PFA), 14 întreprinderi individuale şi o cooperativă agricolă.

„În ceea ce priveşte situaţia statistică a firmelor cu participare de capital străin, şase astfel de agenţi economici s-au înmatriculat pe parcursul lunii trecute. Aceştia provin din Danemarca, Ucraina, Pakistan – Turcia, Norvegia, Bangladesh şi Italia“, a precizat directorul ORC, Valentin Popa. În condiţiile în care media anilor anteriori în ceea ce priveşte aportul de capital străin lunar se ridică la trei astfel de firme, de circa jumătate de an, media trece de 4,5, în aşa fel încât cele şase marchează o creştere demnă de luat în seamă, fără ca vreo analiză economică să poate spune cu certitudine dacă trendul ascendent se datorează încrederii crescute, legislaţiei sau vreunei relaxări fiscale resimţite de străini. Important este că cifrele oficiale marchează creşteri.