Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cunoscuta artistă Stela Enache a primit titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin.

Sala de festivităţi a Palatului Administrativ din Reşiţa a găzduit sâmbătă, 29 iunie, ceremonia de înmânare a titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin” îndrăgitei interprete de muzică uşoară Stela Enache. Pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, şi vicepreşedintele Ilie Iova, la manifestare au participat şi consilierii judeţeni, dar şi numeroşi prieteni şi admiratori ai artistei, care au umplut până la refuz sala.

Conform prezentării făcute de Nicolae Vlădulescu, directorului Teatrului de Vest din Reşiţa, Steliana Aurelia Bogardo, sau Stela Enache, o voce deosebită şi o prezenţă unică a scenei muzicii uşoare româneşti şi una profundă în conştiinţa noastră naţională, s-a născut la 24 ianuarie 1950, la Reşiţa. A urmat cursurile liceului, ale Şcolii de muzică şi a practicat sportul tot în municipiul de pe malurile Bârzavei. În perioada 1967-1972 a urmat cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Simţind că aceasta îi este vocaţia, în timpul Conservatorului a reuşit să se impună la festivalurile de muzică uşoară studenţeşti şi naţionale de la Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, fiind remarcată de renumitul compozitor George Grigoriu, un muzician cunoscut pentru flerul cu care detecta talentele autentice.

De-a lungul carierei, Stela Enache a colaborat cu mari compozitori, cum ar fi Aurel Giroveanu sau Nicolae Kirculescu. În 1971 s-a căsătorit cu unul dintre cei mai sensibili compozitori pe care i-a avut România, Florin Bogardo, care i-a dedicat cea mai mare parte a lucrărilor sale, mai mult de 60 de piese. Au constituit un cuplu extrem de discret şi au avut împreună doi copii, Stela fiind „purtătorul de cuvânt al familiei”.

După conferirea, de către Sorin Frunzăverde a distincţiei, vădit emoţionată, Stela Enache a declarat că primirea acestui titlu e poate cel mai greu examen pe care l-a dat vreodată. „Spun asta deoarece aici, la Reşiţa, mă aflu printre prieteni, pentru că în sală văd atâtea feţe cunoscute, atâţia colegi, atâţia prieteni, şi bineînţeles că inima şi sufletul meu au rămas aici. Este un moment foarte emoţionant pentru mine, o mare onoare, pentru că cei care au fost lângă mine, cei din rândul cărora am plecat, nu m-au uitat şi mi-au acordat acest titlu. Am încercat mereu să nu-mi fac de râs părinţii, profesorii, oraşul sau judeţul, am căutat, pe oriunde am fost, în turnee, să duc numele de român peste graniţe şi să nu-mi fie ruşine că sunt din România şi că sunt din Banat. Pentru că eu mi-s bănăţeancă şi rămân bănăţeancă”, a încheiat Stela Enache, în aplauzele celor prezenţi.

În aceeaşi seară, distinsa interpretă de muzică uşoară a susţinut un minirecital cu ocazia manifestărilor reunite sub genericul „Zilele Reşiţei – Ruga Bănăţeană”.

2 Comments

  1. un cetatean indignat Reply

    Cei tineri nu stiu fireste de ea, dar ceilalti ne aducem aminte ca Stela Enache nu isi aducea aminte de Resita, ani de zile nici nu a pomenit in interviuri sau in orice alte ocazii ca e banateanca si mai ales resiteanca. Prietenii din Bucuresti din vremea cealalta sa mirau tare cand auzeau intamplator ca e din Resita. Nu mai vorbim de faptul ca ani de zile nu a dat un concert pe-aici, dar acu cand e singura si batrana e buna Resita…….si titlurile….

  2. Nu toti batranii si-aduc aminte ca Stela Enache sa fi povestit de Resita….eu mi-aduc bine aminte. Tot timpul o facea cu mare bucurie. Daca ar fi ramas la Resita nu ar fi aparut pe micul ecran; asa au fost vremurile ! Distinctia acordata o merita pe deplin.

Adaugă comentariu