Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin asta susţine şeful Direcţiei Silvice Reşiţa atunci când vorbeşte de cifrele de final de an ale instituţiei.

Cererea de masă lemnoasă a fost unul dintre factorii principali pentru nivelul atins. Faţă de anii trecuţi, s-a căutat chiar şi lemnul de foc. Până anul acesta se exploatau în jur de 650.000 de metri cubi iar recolta din 2013 ar putea ajunge la 730.000 mc, depăşind, aşa cum amintea şeful Direcţiei, orice record de după 1989.

„Anul 2013 a fost unul foarte bun pentru noi şi nici eu, care sunt un tip optimist, nu credeam că nivelul economic se va ridica atât. Certificarea pădurilor, efectuată anul acesta, a fost un alt factor important care a dovedit că managementul silvic este cel corespunzător. Licitaţiile, efectuate transparent, au dus la o creştere, pentru 2014, a preţului de plecare de la 82 de lei pe metrul cub al masei lemnoase pe picior, la 130 de lei. La licitaţia din 4 decembrie, pentru anul viitor, am vândut deja 341.000 de metri cubi”, a precizat Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Reşiţa.

Cifra de afaceri a fost depăşită cu 134% încă din primele zece luni ale anului, iar profitul l-a depăşit de cinci ori pe cel preconizat, lucru la care a concurat şi reducerea unor cheltuieli. Depăşiri de plan se regăsesc şi la evaluarea masei lemnoase, la tăierile de îngrijire, dar şi la masa lemnoasă exploatată. „Mulţumită profitului realizat, ne-am gândit şi la investiţii, atât în utilaje, cât şi la realizarea unor drumuri forestiere sau reabilitatea unor construcţii din administrarea noastră”, a mai amintit Stănescu.

Instituţia a organizat, pe parcursul acestui an, două licitaţii internaţionale pentru masă lemnoasă fasonată, unde preţul pe metrul cub s-a apropiat de 700 de lei.

„Au fost firme serioase, cu potenţă financiară, care au adjudecat, spre exemplu, metrul cub de esenţă cireş cu aproape 4.000 de lei. Reducem cantitatea de masă lemnoasă fasonată şi creştem calitatea acesteia, lucru ce duce la profit important. Nu am uitat de dotările corpului de pază, pentru a reduce pierderile create de furturile de material lemnos. Avem, atât realizate cât şi în plan, investiţii pentru păstrăvării, pentru infrastructura de cazare în silvoturism (cabane), reparaţii la cantoane”, a mai amintit şeful Direcţiei Silvice.

Pentru accesibilizarea masei lemnoase, au fost reabilitate drumuri forestiere şi construite unele noi pe raza ocoalelor Anina, Nera, Bozovici, Oţelu Roşu. Alte patru se află în curs de contractare pentru ocoalele Rusca Montană, Bocşa, Văliug şi Sasca.

„Pe lângă utilaje şi autoturisme necesare pe care le-am achiziţionat, nu am uitat de cel mai important factor – resursa umană. Nu avem probleme cu salariile şi nici cu impozitele, achiziţionăm echipamente pentru personal, şi vom acorda prime substanţiale. Cei care îşi fac treaba, şi o fac bine, trebuie recompensaţi”, a mai spus Stănescu.

Flavius Rotariu

6 Comments

 1. Atata tupeu si lipsa de bun simt ( ca sa nu folosesc cuvinte mai dure ) ca la conducatorii nostri silvici nu am mai intalnit decat la politicienii nostri „ALESI”! ( cu care silvicutorii desigur sunt „infratiti”!). An de an, „cu mandrie ni se raporteaza depasiri de plan” la TAIEREA PADURILOR ! Si pe deasupra ce de bani am incasat cu care ne vom lua „gipane” noi si utilaje de DESPADURIT in continuare pana la ULTIMUL POM, „tovarasi”! Nici o vorba, nici o cifra despre vreun POM PLANTAT si aici trebuie sa apreciez sinceritatea, pentru ca probabil asta nu s-a facut, intrucat SILVICULTORII sunt doar DISTRUGATORII PADURILOR, de REGENERAREA lor si PLANTAREA ( o vorba veche spune ca pentru orice pom taiat sa plantezi doi !) de puieti nu stim inca cine se ocupa ! Parlamentul n-a avut inca timp sa hotarasca cine trebuie sa planteze pomi si MII DE HEGTARE DE PADURI RASE ! Nu pot decat sa-mi exprim DISPRETUL pentru „GENOCIDUL VERDE” care se comite in Romania si INGRIJORAREA pentru ce va sa vie ! Dan

 2. lucianstanescu Reply

  Optimismul meu mă face să sper că ne veți spune lucruri la fel de bune și despre împăduriri, depășiri de planuri și așteptări, etc.

  Că se poate, în țara asta, tăia chiar mai mult decât până acum, nu îndrăzneam să-mi închipui, dar e bine că Dvs sunteți optimist.

 3. Cu asa optimism,o sa ajunga DEALURILE Tarii,precum podoaba capilara pe care ne-o prezinti.Asa sa-ti ajute DUMNEZEU!
  Ralu

 4. Cat va mai rabda DUMNEZEU,cu asemenea mentalitate.Uita-te bine si vezi in ce stare ai adus dealurile faimoase ale CARASULUI.Pe tine cum DRACU nu te calca DNAul,sa vada ce fel de manager esti.Sa mai vorbim de PASTRAVARIILE din judet,pentru care s-au investit atatia bani’
  Dar hai sa discutam si de banii cheltuiti (cu paraindatrat),pe DRUMURILE FORESTIERE ,la care nu se uita nimeni .Se amenajaza primii 100 ml,se pune bariera ,si se cheltuie bani pentru refacerea de Km intregi.DNAul nu DOARME!!!!?
  ralu

Adaugă comentariu