Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Patru agenţii de şomaj şi o firmă îşi dau mâna pentru a cheltui peste 6 milioane de lei, în schimb, şomerii vor beneficia de servicii cu… autoservire.

Să fii SMART (deştept – lb. eng.) costă! Iar asta învăţăm de pe piaţa cărăşeană a forţei de muncă, unde Agenţia de şomaj urmează să ne arate cum se vor cheltui peste şase milioane de lei pentru asta. Mai exact, 6.264.887,25 lei. De fapt, SMART este un acronim pentru „Servicii, Măsuri Active, Reinserţie şi Transparenţă”, un proiect care a demarat în ultima zi a anului trecut, obţinând cofinanţare din partea Fondului Social European, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În derularea proiectului, şi implicit în cheltuirea banilor, sunt implicate patru agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, din Caraş-Severin (care a iniţiat şi manageriază proiectul), din Maramureş, din Mehedinţi şi din Timiş, precum şi o firmă bucureşteană. Acest lucru se va întâmpla în 15 luni, perioadă după care ar trebui să vedem că şomerii beneficiază de măsuri şi servicii de calitate, eficiente şi transparente, menite să-i ajute să se angajeze sau măcar să fie mai informaţi.

„Prin intermediul acestui proiect se va facilita accesul direct la SPO (serviciile publice de ocupare, n.r.) prin furnizarea de servicii publice online persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, mediului de afaceri, administraţiei publice şi instituţiilor publice relevante pe piaţa muncii din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Vest şi Nord-Vest, vor fi elaborate analize, studii şi prognoze privind piaţa muncii, vor fi dezvoltate bazele de date ale celor 4 SPO partenere prin înregistrarea şi evidenţierea electronică a serviciilor furnizate, a locurilor de muncă vacante şi a angajatorilor activi şi vor fi dezvoltate servicii de tip «self-service» pentru oferirea de servicii de ocupare on line, respectiv medierea muncii şi informare şi consiliere profesională”, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Cu alte cuvinte, agenţiile de şomaj vor primi bani ca să facă exact ceea ce făceau până acum – studii, analize, informări –, pe banii din buget. Iar şomerii, beneficiarii de pe hârtie ai iniţiativei, vor sta acasă, în faţa calculatoarelor, unde nu vor lucra, dar vor avea parte de servicii cu… autoservire.

Antoniu Mocanu