Caraş-Severin, Romania

ANINA – După lungi tărăgănări şi sincope birocratice, Muzeul Mineritului de la Anina este aproape de a deveni realitate, iar turiştii pot vedea procesul mineritului aşa cum a fost el.

Primarul Gheorghe Românu anunţă că, luna aceasta, faza de execuţie pentru realizarea complexului muzeal va fi scoasă la licitaţie. Proiectul, depus acum doi ani, a trecut peste nenumărate piedici, a reuşit să obţină, în sfârşit, toate aprobările, avizele şi avizuleţele necesare. Proiectul se doreşte a deveni o atracţie turistică unică în Banat. Muzeul va cuprinde toate clădirile din Ansamblul Puţului 1, monumente de clasă A. Publicul va avea acces în subteran, va putea vedea o maşină pe aburi de extracţie a cărbunelui, sala maşinii, sala cazanelor, precum şi exponate de paleontologie. Mașina de exctracţie, Marişca cum îi spuneau oamenii, a funcționat fără oprire, din 1911, până în august 1985, cu o singură scurtă sincopă, de doar o săptămână, când axul mașinii s-a rupt. A fost o mașină foarte bine realizată, la construcția ei participând meșteri din Germania, din Anglia și din Budapesta. Va fi reabilitat și turnul, care va oferi o frumoasă perspectivă panoramică a zonei.

Dacă se reuşeşte și salvarea lacului Mărghitaş, Anina are şansa de a deveni un punct important al turismului bănăţean. Situat între Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului și în apropierea cascadei Bigăr, fostul oraş minier ar putea da un imbold important unor posibili investitori în sectorul turistic. Cum cărbune nu se mai scoate de acolo, turismul și agroturismul ar putea deveni o sursă viabilă de venit în zonă şi o nouă direcţie de dezvoltare. Proiectul are o valoare de 15.193.231 de lei, cu o contribuţie financiară a administraţiei locale de 2%.

Între noi fie vorba, ar fi şi păcat să nu se valorifice frumuseţea acestor locuri. Beneficiul ar fi mutual, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care caută o oază de relaxare, un loc de poveste şi o amintire frumoasă.

Adaugă comentariu