Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta poţi spune după ce constaţi că un fost director poate avea o indemnizaţie de până la zece ori mai mare decât un şomer.Aproximativ 6.000 de suflete trenează în fiecare lună pe lista celor de la Şomaj, iar ideea generală despre viaţa acestora e una gri. Şi totuşi, printre cei 6.431 de şomeri câţi număra Caraş-Severinul lunii aprilie figurează şi directori sau conducători de instituţii, iar şomajul lor sfidează mărunţişul din buzunarul omului simplu.

Judeţul are, printre şomeri, 44 de directori generali şi executivi, 16 conducători şi membri ai consiliilor locale, 14 înalţi conducători ai administraţiei publice şi nu mai puţin de alţi 50 de conducători de unităţi pornind de la domeniul financiar, până la cel al sănătăţii sau al silviculturii. În total, 124 de şomeri care au condus diferite structuri, instituţii sau societăţi.

Dar dacă la lucru existau mari diferenţe între salariul angajatului simplu şi cel al directorului, cele două categorii nu sunt egale nici măcar în faţa şomajului. În vreme ce un tânăr absolvent trece în şomaj cu o indemnizaţie de 250 de lei, un fost angajat ia 275 de lei, sumă la care se adaugă, în funcţie de vechime, un procent de 3, 5, 7 sau 10% din salariul pe care l-a avut. Aşa se face că în judeţ avem un număr de 21 de şomeri care au indemnizaţii de peste 1.000 de lei. Sumă pe care mulţi n-o au ca salariu. Dintre acestea, trei sunt chiar peste 1.400 de lei, respectiv de 1.708 de lei, de 1.763 şi de 2.435 de lei.

Lozul cel mare al şomajului cărăşean este câştigat de o persoană care a cumulat două salarii, dintre care unul era pentru o funcţie de conducere.

Antoniu Mocanu