Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – De-a lungul timpului, prof. Florin Roiban, din Oţelu Roşu, a realizat o serie de fotografii inedite, care înfăţişează formaţiuni stâncoase, denumite „sfincşi” şi descoperite în peregrinările sale prin Banatul de Munte.

Una dintre aceste formaţiuni, aflată în apropiere de Bucova, comuna Băuţar, poartă numele de „Sfinxul lui Roiban”, sau „Sfinxul din Banat“. Ciobanii din zonă îi spun „Piatra Caprei”, deoarece, în tradiţia orală a locului, se povesteşte că pe vârful ei urcau caprele negre şi dansau. În peregrinările sale, prof. Florin Roiban a observat că, văzută dintr-un anumit unghi, această stâncă seamănă cu o căciulă de dac, ba, mai mult, o anumită porţiune aflată la baza vârfului aduce chiar cu o faţă de dac – ochi, nas şi barbă –, şi prin urmare a botezat-o „Sfinxul din Banat“.

Florin Roiban consideră că această formaţiune stâncoasă este un monument al naturii, care ar trebui protejat de autorităţi şi, de ce nu, am spune noi, valorificat din punct de vedere turistic. La baza Sfinxului, există o grotă, a cărei fotografie prof. Florin Roiban ne-a promis că ne-o va trimite, aşa cum ne va dezvălui, în curând, şi alte formaţiuni stâncoase descoperite în călătoriile sale.

S. Berger