Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Caraș-Severinul rămâne în topul județelor cu cele mai mari exploatații de teren arabil.

Potrivit unei statistici realizate de Agenția Domeniilor Statului, cea care concesionează sau arendează suprafețele de teren deținute de stat, în Caraș-Severin, cea mai mare companie implicată în investiții agricole este Bardeau Holding, ce deține 2.623 de hectare de teren arabil în Berzovia, Răcășdia, Măureni, Grădinari sau Berliște. Nu departe de compania austriacă se regăsesc cei de la Banat Farming, care lucrează 2.395 de hectare (unele preluate de la persoane fizice), situate, în principal, în jurul Oraviței.

Suprafețele din Caraș-Severin pălesc însă în fața exploatațiilor agricole gen Insula Mare a Brăilei, unde un investitor a concesionat aproape 60.000 de hectare. Toate aceste companii plătesc către ADS, în schimbul terenului pe care îl folosesc, redevenţe calculate în lei, în funcție de cotaţia grâului pe bursele internaţionale.

În județul nostru însă, nu doar companiile dețin suprafețe importante de teren agricol, ci și investitori persoane fizice, așa cum este cazul lui Vasile Sauca din Buchin, proprietar a 1.683 de hectare de teren. Toate aceste date converg către o singură concluzie: pe suprafața Caraș-Severinului se poate face agricultură performantă. O dovedește și recenta intenție a unui fond de investiții german, interesat să investească milioane bune de euro în terenuri agricole pe care să le deţină în portofoliu timp de 15 ani.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu