Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La Braşov, între 22-25 iulie 2013, judeţul Caraş-Severin a fost reprezentat la faza naţională a Concursului „Democraţie şi toleranţă” de echipajul Şcolii Gimnaziale Nr. 12 Reşiţa, care a obţinut un „Premiu Special Drepturile Omului” şi o „Menţiune Drepturile Omului” pentru rezultate deosebite, din partea Institutului Român pentru Drepturile Omului.

Obiectivele generale ale concursului vizează asumarea rolului şi statutului de cetăţean în cadrul unei societăţi democratice, formarea şi dezvoltarea spiritului civic critic şi constructiv. La proba teoretică, şcoala a fost reprezentată de o veterană a concursurilor de acest gen, eleva Larisa Mădălina Raicu, din clasa a VII-A B. Lucrarea scrisă ce a valorificat competenţele dobândite prin studiul disciplinei Cultură civică, a avut ca subiect – dreptul copilului de a fi protejat de orice formă de violenţă şi de exploatarea economică.

La proba practic-aplicativă, proiectul „Violenţa nu te face mai puternic”, a fost prezentat de eleva Laura Ana–Maria Culică, din clasa a VII-a A. Ea a demonstrat că activităţile desfăşurate în şcoală, ca într-un puzzle antiviolenţă, au instaurat toleranţa, bucuria, egalitatea şi comunicarea, că nonviolenţa este arma celor puternici, iar violenţa este arma celor slabi.

Proba artistică a constat în realizarea unei lucrări plastice, care a fost realizată timp de două ore, simultan cu desfăşurarea probei teoretice, de către eleva Denisa Lorena Scruba, din clasa a IV-a Step by Step. Pictura ei evidenţia cum activităţile proiectului au acoperit violenţa şi faţa tristă a copilului, ca o mână din care se înalţă flori colorate spre o eră de pace, libertate şi bucurie reprezentată de porumbei, fluturi, cer senin şi culori calde, vesele. Reuşita elevilor Şcolii Gimnaziale Nr. 12 este rezultatul muncii echipei de cadre didactice formată din profesorii Ghiorghiţa Fercea, Adina Jula, Cristina Perţa, Mariana Mone şi Mihaela Zgârdea.

Lavinia Predescu