Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De asta au parte, la început de an şcolar, micuţii care trec pragul Şcolii Dealu Mare din Reşiţa.

Deschiderea şcolilor a pus pe jar autorităţile de la toate nivelurile. S-au accelerat lucrări, s-a făcut curat, s-au tăiat buruienile pe ici, pe colo. În Dealu Mare, la şcoala primară, de lucrări n-a mai fost vorba, însă aş minţi să zic că n-am văzut muncitori tăind iarba, deşi…

S-a trudit chiar şi acolo, în Dealu Mare, iar înaintea deschiderii oficiale a porţilor curăţenia răzbea prin geam, de perdelele albite cu grijă şi de creaţiile artistice ale celor mici, expuse în geam. Edificiul însă, per ansamblu, oferea o privelişte dezolantă. Cu toată armata de tăietori de buruieni, în mijlocul gardului a rămas ditamai tufa de scaieţi… pentru fete şi băieţi. Rigola de lângă a rămas răvăşită de tentativele eşuate ale tuturor profesioniştilor care-şi întorc sau parchează maşina pe ele.

Iar gardul… Mai bine n-ar exista. De fapt, pe lângă că barele metalice tremură de vandalizare, găurile din gard arată fix unde sunt problemele: printr-un ochete poţi vedea o grămăjoară de pietre, de mortar, iar printr-o spărtură mai mare, în dreptul porţii, poate fi admirat un container de gunoi ce flanchează şi el intrarea. Peisajul e completat de jgheaburi care stau să cadă şi de crăpături în zidurile ce formează fundaţia împrejmuirii. Or fi toate astea vreo metodă de ademenire spre şcoală a copiilor din zonă, ca să nu mai îngroaşe abandonul şcolar… Că, de, tot reşiţeanul are câte ceva de spus despre Dealu’ Crucii.

E drept că doar o mână de copii mai frecventează mica şcoală, pe un drum care nici nu mai ştie, după atâtea decenii, ce-i aia asfalt sau pavaj. Însă pentru cei din zonă, mai ales pentru cei mici, Şcoala Dealu Mare – peste drum de o grădiniţă şi mai mică – este o binecuvântare chiar şi iarna, când autorităţile-i uită an de an, şi-i pun să înfrunte nămeţii, pe drumuri nedeszăpezite. Cel puţin nu trebuie să meargă prea departe, să coboare în oraş.

Totuşi, măcar acum, la început de an şcolar, zâmbetele curate ale celor mici meritau un peisaj demn de o reşedinţă de judeţ în 2019, de Cetatea de Foc devenită scena Custom Reşiţa Festival...

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu