REŞIŢA – Cam asta am putea spune vizavi de administraţia locală reşiţeană, după un scurt schimb de declaraţii ce s-a derulat recent sub cupola palatului administrativ municipal, vizavi de încasările la bugetul local.
Totul a început cu acuzaţii, cu cerut explicaţii, s-a discutat despre cât de îndreptăţită este autoritatea locală să umfle sumele alocate pentru diverse scopuri, în vreme ce doar sperăm şi prognozăm încasări. Totuşi, potrivit declaraţiilor oficiale, încasările nu sunt deloc la nivel de „speranţă“, ci o realitate, pentru că reşiţenii au demonstrat, încă din prima parte a anului, că sunt buni platnici.
Aşadar, în vreme ce s-a strâns cureaua mai peste tot, s-au făcut reduceri de personal, s-au majorat impozite etc, explicaţia surpriză a venit de la şeful Ionuţ Florin Brabete, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Reşiţa, care preciza, în faţa consilierilor locali, că la sfârşitul lunii mai, încasările pe nici cinci luni din 2019 echivalau cu încasările făcute în tot anul 2018. Mai exact, în ultima săptămână a lunii mai, încasările acestea se situau la 18,54 milioane de lei, cu 1,4 milioane de lei sub încasările din 2018. Şi asta doar din impozitele aferente clădirilor şi mijloacelor de transport. Asta nu împiedică însă autorităţile locale să continue să se plângă de Guvern, că le-a furat banii, şi să declare că este nevoie de strângerea curelei la investiţii…
Chiar şi aşa, zilele trecute, aleşii reşiţenilor votau închirierea de spaţii de la Prestarea, pentru care Primăria va plăti chirie de 1.600 de euro lunar. Asta din cauza diversificării activităţii şi a spaţiului devenit insuficient. Subiectul a generat nemulţumirea unor cetăţeni care notau, pe CAON.ro, „«Am constatat că există spaţii de birouri insuficiente la anumite compartimente funcţionale». Se miră cineva? Administrația publică (locală și centrală deopotrivă) crește ca un cancer! Niciodată nu scade, doar crește – «se diversific㻓, nota cititorul nostru.
Antoniu Mocanu