CARAŞ-SEVERIN – În cadrul atelierelor, participanţii au fost îndrumaţi de profesorii Ecaterina Tudor, Tomi Radcu şi Adrian Garoiu.
82 de tineri selectaţi la nivel naţional au participat pe parcursul săptămânii trecute la cea de-a VI-a ediţie a Taberei naţionale de icoane pictate, măşti veneţiene şi olărit, care a avut loc la Centrul de agrement Râul Alb. Proiectul urmăreşte valorificarea tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor populare, ca o alternativă de educaţie nonformală, formare, dezvoltare şi susţinere a unor abilităţi şi deprinderi ale tinerilor. Arta alternativă presupune utilizarea inovativă a unor materiale tradiţionale şi folosirea materialelor neconvenţionale în procesul de creaţie artistică. Astfel, pe perioada celor şase zile de tabără tinerii au beneficiat de îndrumarea echipei coordonatoare având la dispoziţie sticlă, blaturi de lemn, pensule, culori, materiale ceramice, materii prime din ghips, hârtie, fimo, textile, sfoară şi materiale reciclabile, culori acrilice şi unelte pentru prelucrarea acestora.
Tinerii participanţi s-au declarat încântaţi de această tabără afirmând că vor veni şi în alţi ani. „Mâncarea este bună şi mă bucur. Îmi plac activităţile şi materialele puse la dispoziţie, iar organizarea este ok. Acesta este primul an în această tabără şi clar, voi veni şi la anul. M-am înţeles foarte bine cu proful de la icoane pe sticlă, mai mult la acel atelier am stat. Copiii din Reşiţa sunt foarte drăguţi şi îmi place că seara avem muzică“, a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin, Ana Brînzilă, 18 ani, din Iaşi.
Mai multe dintre lucrările realizate de tineri în această tabără vor fi colectate într-o expoziţie. Tabăra naţională de icoane pictate, măşti veneţiene şi olărit a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. La atelierele din cadrul taberei au participat 82 de tineri din Iaşi, Timiş, Arad, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Teleorman, Hunedoara şi Caraş-Severin.