Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ideea este inclusă într-un proiect aplicabil până la jumătatea anului viitor, derulat în parteneriat de autorităţi din mai multe state.

Serviciile publice de ocupare din ţara noastră sunt partenere – alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia şi insulele Azore – într-un proiect depus de suedezi în acest sens. „Primul tău job EURES“ a fost aprobat de Comisia Europeană, perioada de implementare urmând să se încheie la jumătatea anului viitor. Iniţiativa doreşte să sprijine mobilitatea forţei de muncă în Uniunea Europeană. Sunt vizaţi în special tinerii, care să fie ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă, un stagiu sau o ucenicie într-o altă ţară a UE, în Norvegia sau în Islanda, dar şi angajatorii, care vor fi ajutaţi să găsească forţă de muncă de calitate. Aceste obiective se pot realiza prin servicii de consiliere, mediere, recrutare, folosind capacitatea reţelei serviciilor publice şi a reţelei EURES. Rezultatul concret în urma aplicării la acest program este plasarea a minimum 1.200 de tineri la nivel european, prin acordarea unui număr corespunzător de subvenţii de mobilitate.

Prin intermediul acestui program se poate obţine sprijin financiar pentru o deplasare în străinătate în vederea unui interviu, dar şi pentru formare, recunoaşterea calificărilor sau cheltuielilor de mutare. La programul „Primul tău job EURES“ pot participa candidaţi cu diferite niveluri de studii şi/sau experienţă profesională. Totodată, întreprinderile mici şi mijlocii pot solicita prin intermediul programului „Primul tău job EURESsprijin financiar pentru a acoperi o parte din costurile de formare ale noilor angajaţi, stagiari sau ucenici şi pentru a-i ajuta pe aceştia să se instaleze.

De asemenea, tinerii în vârstă de 18-35 de ani pot contacta oricare din cele opt ţări participante la proiect, pentru a obţine informaţii despre proiect şi oportunităţile de ocupare. Informaţii pot fi obţinute şi de la Compartimentul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, fie la sediul instituţiei, fie la numărul de telefon 0255/212160.