Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fermierii care îşi incendiază miriştile după treierat riscă să piardă plăţile directe la hectar. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură atrage atenţia fermierilor că au obligaţia de a respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi a vegetaţiei uscate pe pajiştile permanente.

„Agricultorii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă) inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare“, informează APIA.

Agricultorii care încalcă aceste cerinţe riscă să li se taie 5% din suma calculată, mergându-se până la excluderea de la sprijinul financiar aferent plăţilor directe, menţionează APIA. Sancţiunile se stabilesc în funcţie de abaterile constatate în urma efectuării controlului pe teren, avându-se în vedere daca incendierea a fost provocată cu intenţie sau din neglijenţă. De asemenea, se iau in considerare criteriile privind gravitatea, amploarea efectelor neconformităţii, precum şi repetarea nerespectării.

R.B.N.