Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De la începutul acestei săptămâni s-a dat startul naţional pentru utilizarea reţetelor electronice. Dar, de la intenţie la faptă drumul e puţintel cam lung, mai ales că achiziţionarea aparaturii necesare costă ceva bănuţi.

„Nu s-a început eliberarea medicamentelor în baza reţetelor electronice la nivelul scontat. Până în ianuarie anul viitor când va deveni obligatorie această reţetă s-ar putea să se intre în normal, dar, am fost zilele trecute la o farmacie de cartier, nu una ce aparţine de vreun lanţ de farmacii, şi nu avea cititor de cod de bare. Prin urmare, mai durează până la implementarea sistemului. Unde mai pui că mai sunt localităţi rurale unde nu există internet“, a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin. Medicii de familie au intenţionat boicotarea implementării reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital.

Medicii de familie sunt şi împotriva altor schimbări din proiectul de modificare a contractului cadru, prin care, pe durata concediului, aceştia pot lăsa lista cu pacienţi unui coleg, existând riscul de a pierde bolnavi de pe listă. Medicii de familie susţin noul sistem de prescriere electronică, dar solicită rezolvarea problemelor de la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care le crează lunar tot felul de probleme.

Aceştia mai spun că bonusul de o sută de lei pentru cei care au peste 70% din prescrieri în sistem electronic reprezintă banii pentru hârtia pe care o folosesc la imprimantă, întrucât bolnavii vor pleca şi cu reţetă pe hârtie. Prescrierea electronică va funcţiona până în 1 ianuarie, poate chiar 1 februarie 2013, în paralel cu reţeta tradiţională.

Reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creşterea performanţei în sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puţin 10%, sunt avantaje ale prescripţiei electronice. Sistemul, care a intrat în funcţiune de luni, 2 iulie, îşi propune ca până la sfârşitul acestui an cel puţin 80% din reţete să fie în noul format. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, uşor de verificat, atât de la medici, cât şi de la farmacişti, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăseşte în ceea ce farmaciile eliberează la preţuri compensate.

Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o reţetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menţionată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidenţialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracţionat de la mai multe farmacii, reţeta electronică funcţionând în regimul a maximum şapte reţete separate. Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puţin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare. În opinia CNAS, rolul medicului este să explice reţeta şi să dea denumirea şi preţul medicamentului, astfel încât pacientul să aibă o gamă mai largă de opţiuni, inclusiv generice.

Iniţiativa permite de asemenea pacienţilor să intre în posesia medicamentelor la orice farmacie – din judeţul de reşedinţă, deocamdată. „Noi susţinem demersurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin şi am organizat instruiri cu medicii de familie pentru eliberarea reţetei electronice“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu