REŞIŢA – Este asigurarea dată de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan.
Cadrele medicale şi personalul auxiliar îşi vor primi retribuţiile lunare, chiar în condiţiile unui contract deficitar cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, ce nu acoperă necesităţile pe ultimele două luni ale acestui an.
„Pe luna noiembrie, avem contractat cu Casa de Asigurări 1.793 de cazuri. Acestea aduc în bugetul de venituri al spitalului 3,3 milioane de lei. Salariile reprezintă 2.690.000 de lei. Restul sumei va fi utilizată pentru medicamente, materiale sanitare, utilităţi, transporturi şi altele. Niciodată nu s-a pus problema neacordării salariilor, dar partea suferindă a spitalului sunt cheltuielile conexe actului medical”, a precizat dr. Secăşan, managerul SJU Reşiţa.
Potrivit contractului-cadru cu CJAS, în luna decembrie a acestui an este prevăzută finanţare pentru doar 20 de pacienţi. În fapt, subfinanţarea porneşte de la o proastă negociere, la nivel naţional, privind tariful pe caz ponderat, care ar trebui adus la o sumă realistă, potrivit cheltuielilor efectuate în SJU şi costurilor impuse de noile aparaturi cu care a fost dotat.
„Tariful pe caz ponderat este de 1.444 de lei pentru fiecare pacient rezolvat, în condiţiile în care la Deva este 1.800 de lei, spre exemplu. Sunt spitale în ţară care au primit titulatura de «spitale de suport», cu tarif mai mare şi cărora li se decontează cheltuielile pe Anestezie şi Terapie Intensivă pe program naţional. În jur de 40% din consumul de medicamente pe total spital este reprezentat de această secţie. Facem demersuri pentru includerea SJU în această categorie”, a mai precizat dr. Secăşan.
Flavius Rotariu