Caraş-Severin, Romania

Ai crede că el a distrus economia României… De fapt, un „ziar“ chiar aşa şi anunţa triumfător. Într-adevăr, DSK a reuşit miracolul de a transforma, în doar câţiva ani, un popor de muncitori harnici într-unul de asistaţi social, bolnavi închipuiţi şi pensionari anticipaţi, care trăiesc de pe urma a vreo 4-5 milioane de angajaţi, în timp ce adevăraţii pensionari şi bolnavi sunt îndemnaţi să iasă din sistem „pe cale naturală“. Şi tot el le-a băgat pe gât creditele „fără număr“ şi multe altele. Desigur, nimeni nu poate spune că toate măsurile adoptate la presiunile Fondului, atât în România cât şi în alte state, au avut rezultate fericite. Ba din contra.

Însă la noi, de la creşterea TVA-ului şi până la hulitul Cod al Muncii, toate au fost puse pe seama FMI-ului şi a fostului său şef. Doar că ceea ce ne-a pretins cu adevărat Fondul a fost chiar blând în comparaţie cu ce ne putea cere. Pentru că, o să o mai spun încă o dată, oricât ar leza mândria fără temei a unora – România e falimentară, din toate punctele de vedere. Fără banii împrumutaţi, în bună parte de la FMI, s-ar fi murit de foame pe capete. La propriu.

Iar acum, la cât de îndatoraţi suntem, putea să ne pună şi să stăm în mâini. Nu a făcut-o, cum nu a făcut cu nici o altă ţară, în ciuda presiunilor la care a fost supus din partea anumitor grupuri, care doreau cât mai multă „flexibilitate“. Ceea ce mă face să remarc şi faptul că, deşi nu este la prima abatere, DSK a fost arestat de-abia acum. Interesant, nu?

Cu atât mai mult cu cât, terorizate de o posibilă introducere a unui control mai strict asupra finanţelor şi de stârpirea paradisurile fiscale, aceleaşi grupuri urlă şi împotriva lui Obama şi a Uniunii Europene. Pentru că marele păcat al lui Strauss-Kahn nu e că-i plac cam mult femeile (cu sau fără voia lor), ci că e socialist.

Iar dacă locul său va fi luat de un exponent al „adevăratelor“ valori ale capitalismului sălbatic, românii, după ce vor fi „flexibilizaţi“ cum trebuie, la nevoie ca pe şniţel, poate îşi vor aminti cu nostalgie de Dominique Strauss-Kahn.

Nina Curiţa