Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a afişat rezultatele concursului de admitere din acest an. La sesiunea de admitere din această vară s-au înscris pentru programele de studii de licenţă 300 de candidaţi la învăţământul de zi, şi 45 pentru cel la distanţă, în timp ce pentru studiile de master s-au înscris la toate programele 470 de candidaţi. Conform datelor oferite de conducerea universităţii reşiţene, anul acesta, cele mai căutate specializări au fost cele de la Facultatea de Ştiinţe Economice, respectiv Contabilitate şi Informatică de Gestiune şi Administrarea Afacerilor, prin Programul Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, cu doi candidaţi pe un loc bugetat.

Nota maximă de intrare la Contabilitate şi Informatică de Gestiune a fost 9,25, iar cea minimă – 6, 25. La Economia Comerţului, cea mai mare medie a fost 9,06, iar cea mai mică – 6,30. La Drept European, specializare introdusă anul acesta pe lista de studii pentru licenţă a UEM Reşiţa, unde candidaţii au şi dat examen la trei discipline (limba română, o limbă străină şi istorie universală) au fost 1,5 candidaţi pe un loc bugetat. Aici, media maximă de intrare a fost 10, iar cea minimă 7,50.

La Administraţie Publică, Asistenţă Socială, Educaţie Fizică şi Sportivă, Pedagogie, Teologie Ortodoxă Didactică, şi Informatică Industrială au fost câte un candidat pe un loc bugetat. La programele de inginerie a fost mai puţin de un candidat pe loc, astfel că cei care s-au orientat spre aceste specializări au intrat la buget fără probleme.

Întrebat cum comentează dezinteresul viitorilor studenţi pentru programele de ştiinţe inginereşti, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, prorector relaţii cu studenţii şi parteneriate la UEM Reşiţa, ne-a oferit un răspuns: „Tinerii realizează că dacă fac ingineria în momentul de faţă nu au o perspectivă clară de a practica meseria. Este o meserie care necesită studii mai intense, şi de aceea mulţi preferă ştiinţele economice sau administrative ori ştiinţele umaniste pentru a se califica într-o profesie, pe care să o poată dezvolta singuri într-o afacere. Numai că, universitatea a încheiat din acest an parteneriate cu firme recunoscute din ţară şi multinaţionale, iar studenţii noştri vor face practică începând din anul II de studiu. Evident, cei serioşi, care se vor ţine de carte şi vor avea rezultate deosebite, vor fi angajaţi după ce vor termina studiile de inginerie. De aceea, cred că în anii următori situaţia va sta cu totul altfel şi la aceste specializări“.

La studiile de master, din care cinci programe pentru Inginerie şi şapte pentru Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Sociale – toate locurile au fost ocupate. Cele mai căutate programe au fost Administrarea Afacerilor, cu programul Expertiză Contabilă şi Evaluarea Firmei şi Marketing şi Comunicare în Afaceri, unde, în total, au fost 177 de candidaţi. Un interes mare a fost şi pentru programele de la Ştiinţe Administrative: Managementul Instituţiilor Publice, 72 de candidaţi, şi Administraţie Publică Europeană, 69 de candidaţi. Pentru programul de Asistenţă Socială, respectiv Managementul Serviciilor de Asistenţă Socială au optat 36 de candidaţi, iar pentru Studii de Teologie Pastorală şi Misiune Creştină – 20 de candidaţi.

Următoarea sesiune de admitere pentru locurile rămase libere la studiile de licenţă şi master va avea loc în perioada 17-24 septembrie.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu