REŞIŢA – Marţi, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Asociaţia Altitudine, custodele sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu, a organizat un eveniment pentru a prezenta o variantă de lucru a planului de management al ariei protejate.
La întâlnire au participat atât reprezentanţi ai primăriilor din zonă cât şi investitori sau proprietari de pensiuni. Ordinea de zi nu a fost, însă, respectată, deoarece majoritatea celor prezenţi a avut ceva de spus, iar ordinea nu a fost restabilită. Iniţial, trebuia să aibă loc o şedinţă a Consiliului Consultativ pentru administrarea sitului la care să se organizeze alegeri pentru alegerea preşedintelui şi a secretarului acestuia. Încă de la început s-au ridicat voci care au considerat că administrarea este ilegală, fie că planul vine prea târziu, fie că partea social-economică nu este vizibilă în actul ce încerca să fie prezentat de către conducerea asociaţiei.
Or, după mai bine de o oră şi jumătate de luări de cuvânt contradictorii, o bună parte a celor prezenţi a decis să părăsească sala, iar astfel nu s-a întrunit cvorumul necesar dezbaterii planului de management al sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu. Acesta a fost, însă, prezentat, celor puţini care au mai rămas în sală.
Preşedintele Asociaţiei Altitudine, Alin Ciprian Ciulă, consideră că, la insistenţele celor prezenţi la şedinţă, lucrurile ar trebui luate de la capăt. „Am încercat să prezentăm planul de management pe care l-am propus pentru aria protejată, dar mai mulţi membri ai Consiliului Consultativ au dorit să plece înainte de finalul întâlnirii. Îl prezentăm celor care au mai rămas şi vom trece mai departe, la consultări publice, iar ulterior, va fi propus în procedură de reglementare la APM Caraş-Severin. Consultările pe care le-au cerut oamenii, ce să aibă loc la fiecare primărie, trebuie făcute. Dar în măsura în care ne permit posibilităţile financiare, avem mijloace limitate şi puţin timp la dispoziţie, dar ne vom consulta cu primăriile”, a declarat Ciulă. Poate cei mai vehemenţi au fost investitorii şi proprietarii de pensiuni din zonă.
„Nu e un rezultat al acestei întâlniri. Este clar că şedinţa a fost total nepregătită şi custozii au venit fără să-şi facă temele. Intenţionează să prezinte un plan ce a fost încărcat pe site-ul lor de doar 24 de ore, are multe pagini şi toată lumea dorea să aibă un punct de vedere referitor la actul pe care nu a apucat să-l studieze. Custozii trebuie să înţeleagă că, prin acest plan de mamagement, ar trebui să se plieze pe planurile de dezvoltare, atât economice (care există la ora actuală), cât şi din punct de vedere al protejării mediului. Planurile sunt atât la Consiliul Judeţean cât şi la consiliile locale. Or, actul pe care l-au întocmit custozii nu se pliază pe zonele de dezvoltare sau pe specificul judeţului”, a precizat Francisc Stika, proprietar de pensiune la Poiana Mărului.
Contractul de custodie pentru aria protejată a fost încheiat cu Asociaţia Altitudine din anul 2010, iar participanţii susţineau că planul de management trebuia aprobat la doi ani după semnarea respectivului contract. Reprezentantul Gărzii de Mediu Caraş-Severin a precizat, însă, că există dispoziţii ale Ministerului Mediului prin care legalitatea situaţiei se conformă. La şedinţă a fost prezent şi Romeo Dunca, direct interesat în investiţii în agrementul din zonă, care a fost unul dintre cei care au părăsit sala de şedinţe.
„E un lucru care a plecat prost, pe minciună, pe faptul că cei care doresc să administreze acest parc nu ţin cont sub nicio formă de nevoile şi dorinţele proprietarilor şi a celor interesaţi direct şi din punct de vedere economic. Astfel, nu există nicio şansă să se ajungă la o finalitate. Pentru că primul lucru care trebuie să se întâmple este că cei care fac regulile trebuie să ţină cont de cei care există. De ce am fi continuat şedinţa? Aceleaşi chestii care nu s-au finalizat, aceleaşi discuţii pe care le-am avut de nenumărate ori şi lucruri de care n-a ţinut cont nimeni… Ei fac această şedinţă doar ca să bifeze, ca să-şi repare prostiile pe care le-au făcut până acum, tot printr-o minciună. Esenţa e clară, începutul e ăsta: trebuie să meargă la proprietari şi la cei interesaţi pentru a le explica ce vor să facă şi cum atinge acest lucru dreptul de proprietate. Dacă nu găsim înţelegere, n-o să se poată face. Altfel, va trebui să se aducă noi custozi care, într-adevăr, ţin cont de nevoile oamenilor şi a celor care au puterea să facă ceva. Din ceea ce s-a întâmplat până acum, în patru ani, s-a demonstrat că n-au făcut nimic constructiv, doar au încurcat”, a declarat Romeo Dunca.
Flavius Rotariu