Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultimii ani, pentru reşiţeni, a crescut atât valoarea impozabilă a clădirii, iar anul acesta a fost majorat şi procentul plătit ca impozit. La Oradea, unde valorile de impozitare sunt similare, procentul plătit este mai mic.

„Există discuţii la nivel de oraş că primăria a mărit impozitele cu 50%, că birurile sunt din ce în ce mai mari şi aşa mai departe, a ţinut să clarifice primarul Ioan Popa, într-o conferinţă de presă. Am o situaţie de la Impozite şi Taxe, Primăria Reşiţa nu a mai modificat impozitele în oraş în ultimii zece ani. Din 2008 până astăzi, doar dacă ajustăm cu rata inflaţiei taxele pe care ar fi trebuit să le plătească reşiţenii, s-ar fi ajuns la o majorare de 43,25%. Datele pe care le am sunt de la Institutul Naţional de Statistică, sunt date publice. Am avut o inflaţie în 2008 de 7,9%, 2009 – 5,6%, 6,1%, 5,8%, 3,3%, 4%. În 2014, chiar a fost interesant să văd lucrul ăsta, inflaţia a fost de doar 1,1%, şi în 2015 – de 0,6%, şi s-a întors înapoi la 3,4% în 2018. Deci inflaţia cumulată în ultimii zece ani, timp în care nu s-au făcut modificări de taxe la Reşiţa, este de 43,25%. Aici lucrurile comportă două laturi, una legată de faptul că atunci când am venit în primărie am modificat impozitele de la 1,3 la 0,6% (pentru clădirile nerezidente, ale persoanelor fizice – n.r.), şi acum, datorită necesităţii de a finanţa investiţii, ne-am dus înapoi la 1%, deci suntem totuşi sub ceea ce am găsit eu în Primăria Reşiţa; legat de maşini, vreau să spun tot aşa, public şi foarte clar: am majorat impozitele la maşini atât cât mi-a permis legea nu pentru că am nevoie de bani, ci pentru că eu personal vreau să descurajez achiziţia de maşini de litraj mare. Pentru că acolo unde litrajele sunt sub doi litri, majorarea de împozit în cifră intrinsecă este nesemnificativă. La peste 3.000-3.500 de centimetri cubi, într-adevăr suma este destul de consistentă. Şi am spus-o şi cu alte ocazii, eu sunt un om care va încuraja transportul public, transportul alternativ: biciclete, trotinete, mersul pe jos şi aşa mai departe. Un oraş inteligent nu este un oraş în care săracii se plimbă cu maşini, este un oraş în care bogaţii se plimbă cu transportul public. Vom face un transport public civilizat în Reşiţa, astfel încât nimănui să nu-i fie ruşine să ia tramvaiul şi să se mişte din punctul A în punctul B“.

Chiar dacă, teoretic, pentru clădirile de locuit ale persoanelor fizice, impozitele n-au fost majorate până acum, practic, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru anul acesta, cota de impozit a crescut de la 0,10% din valoarea impozabilă a clădirii, la 0,15%, ceea ce înseamnă o majorare de 50%. Însă dincolo de această cotă se ascunde valoarea impozabilă a clădirilor, care a crescut de la an la an, deşi autorităţile s-au lăudat că n-au majorat cu nimic impozitele. Cu titlu de exemplu, în 2009, valoarea impozabilă pentru un metru pătrat de spaţiu într-un bloc din beton armat sau într-o casă de cărămidă era de 773 de lei, dacă imobilul dispunea de apă, canal, curent, încălzire. În 2018, această valoare a ajuns la 1.000 de lei, fiind păstrată şi pentru 2019, adică a crescut cu aproximativ 30 de procente, care acoperă, în mare, inflaţia. Să nu uităm că această valoare impozabilă se înmulţeşte cu suprafaţa deţinută în proprietate, iar suma se mai rotunjeşte şi cu un coeficient de corecţie, aplicabil în funcţie de zona în care este situat imobilul. Totuşi, în cazul clădirilor vechi, se aplică şi ceva reduceri. Iar în final cetăţenii plătesc 0,15% din suma rezultată. Dar sumele se majorează drastic în cazul celor care deţin mai multe imobile.

Reşiţa, mai scumpă decât Oradea

Dacă tot se aduce vorba de Oradea, tot cu titlu de exemplu, anul acesta, pentru orădeni, valoarea de impozitare a metrului pătrat la bloc a crescut de la 1.000 de lei la 1.013 lei, însă cota de impozit aplicabilă este de 0,118%. Cu alte cuvinte, în exemplul dat, fără alte artificii de impozitare, un reşiţean plăteşte 1,5 lei impozit pe metrul pătrat la bloc, în vreme ce orădeanul este dator doar cu 1,19 lei… În ce priveşte clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, la Oradea, cota de impozitare este de 0.70%, faţă de 1% cât este acum la Reşiţa. În schimb, pentru firmele care deţin clădiri rezidenţiale municipiul de pe Bârzava e mai ieftin. Dacă la Reşiţa acestea au de achitat o cotă de 2% din valoarea de impozitare, la Oradea au de plătit 3 procente.