Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii urbei au fost de acord cu un nou împrumut, în valoare de peste 30 de milioane de lei, pentru apă.

În ultimele zile, sub cupola palatului administrativ reşiţean s-au derulat două şedinţe extraordinare de consiliu, cel mai important dintre subiecte fiind, de departe, cel referitor la contractarea unui împrumut, discutat în cadrul primei întruniri. Aleşii urbei şi-au dat acordul de principiu pentru „contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 30.839.946 lei“.

Creditul impresionant este, însă, necesar pentru derularea celei de-a treia etape de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în oraş, în cadrul unui proiect amplu, ce vizează mai multe localităţi din judeţ, inclusiv din mediul rural.

„Este finanţarea pentru AquaCaraş, pentru un al treilea proiect. Primul a fost ISPA, acum vreo trei ani, cel de acum e POS Mediu 1, iar această finanţare este pentru POS Mediu 2. Au numai probleme cei de la AquaCaraş, ei nu pot să garanteze, în contract este stipulat ca ratele şi dobânzile să le plătească ei. Dar dacă ei intră în insolvenţă sau sunt ca acum, cu fonduri blocate, garanţia este oferită de administraţia locală. Proiectele nu sunt ale Consiliului Judeţean sau ale celor de la AquaCaraş, ci obţinute cu greu de către primării, consilii locale“, ne explică Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei.

În total, prin cele trei etape de finanţare – ISPA, respectiv POS Mediu 1 şi 2 – judeţul beneficiază de aproape 400 de milioane de euro. POS Mediu 1, acum în derulare, aduce modernizări şi extinderi ale reţelelor de apă şi canalizare din mediul urban cărăşean, valoarea totală a iniţiativei ridicându-se la 107,99 milioane de euro fără TVA. Următoarea etapă, POS Mediu 2, valoarează 139,33 milioane de euro şi vizează atât mediul urban, cât şi cel rural.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii urbei au făcut schimbări în componenţa Comisiei Sociale de Analiză a Solicitărilor de Locuinţă. Şeful administrativului reşiţean ne-a oferit şi câteva detalii despre cea de-a doua şedinţă extraordinară de consiliu, derulată luni, 15 iunie, în cadrul căreia a fost aprobată o asociere şi s-a răspuns unei solicitări venite din partea Companiei Naţionale de Investiţii, vizavi de Cinematograful „Dacia“.

2 Comments

  1. “Proiectele nu sunt ale Consiliului Judeţean sau ale celor de la AquaCaraş, ci obţinute cu greu de către primării, consilii locale”. Na, ca am trait sa o adud si pe asta. Alimentarea cu apa este meritul Primariei Resita. Stepanescu nu este in stare sa duca apa curenta locuitorilor din Doman si Secu dar el a facut in tot judetul. Lasa-ne, lasa-ne.

    • Nea Petre, apa nu se aduce peste noapte, intr-un an, doi. Proiectele acestea se intind pe ani de zile, sunt nenumarate etape care trebuie parcurse. Si, degeaba te zbati, asa cum am vazut ca se zbate primarul Stepanescu, daca nu obtii finantare. Daca nu se aproba proiectul, degeaba. Sa nu mai punem la socoteala ca la noi in tara orice licitatie se contesta si asta franeaza orice proiect si se pierde timp. Nu primarul e de vina ca nu se acorda bani pentru proiecte. Si, din cate stiu, proiectul de introducere a retelei de apa in Doman a fost aprobat iar lucrarile vor incepe anul acesta. Asa ca lasa rautatile si uita-te si in ograda ta.

Adaugă comentariu