Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fie sunt prost plătiţi sau nevoiţi să facă naveta, fie nu au suficienţi bani pentru a-şi echipa corespunzător cabinetele, tot mai mulţi medici de familie lasă în urmă satele pentru a lua drumul străinătăţii.

O situaţie similară este şi la Cornereva, după ce la finele anului trecut ambii medici de familie au hotărât să plece din comună, deşi, spune primarul, aveau tot confortul necesar: locuinţă de serviciu, cabinet medical pus la punct şi suficienţi pacienţi. „Primul medic ne-a părăsit în luna noiembrie, după zece ani de activitate la Cornereva. Am înţeles că şi-a găsit un loc de muncă în Franţa, unde a plecat împreună cu familia. Cel de-al doilea a lucrat la noi trei ani, dar a decis să-şi rezilieze, din motive personale, contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în luna decembrie. Acum, suntem descoperiţi!“, ne-a declarat Ştefan Ioan Lozici, primarul din Cornereva.

Întrucât cei doi medici deserveau aproximativ 3.000 de pacienţi, edilul din Cornereva nu a stat prea mult pe gânduri şi a sesizat conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru noi cadre medicale. „Nu se poate sta fără medici într-o comună atât de mare. Pentru investigaţii sau analize ai nevoie de trimitere de la medicul de familie. Nu te poţi prezenta oricum la medicul specialist. Sunt convins că situaţia nu va rămâne aşa. Avem unele promisiuni din partea a doi medici, unul de lângă Băile Herculane, iar altul din Orşova“, a mai precizat Lozici.

În ultimii doi ani şi pacienţii din Ezeriş şi Bănia au rămas fără medicii de familie, după ce aceştia şi-au făcut bagajele pentru a profesa în ţări precum Franţa, Anglia sau Spania. De la 1 ianuarie 2012, pentru a doua oară în ultimii doi ani, comuna Ezeriş a rămas fără medic, după ce acesta a plecat în Suedia. „Dacă la Ezeriş lipsa medicului poate fi acoperită de punctul de lucru de la Zorlenţu Mare, situaţia de la Cornereva este mai delicată. Momentan, în judeţ nu avem multe cazuri de medici de familie care au plecat din ţară pentru a lucra în străinătate“, ne-a declarat ec. Mirela Zeman, preşedinte director general la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Tot în ultima perioadă, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa au plecat în străinătate mai mulţi medici specialişti: doi din cadrul secţiei ATI (Anestezie, Terapie Intensivă), doi de la Cardiologie şi un medic de la Ginecologie. Chiar şi aşa, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Dragoş Luca, spune că nu sunt motive de îngrijorare: „Nu avem o problemă cu medicii în judeţ, nici măcar cu cei din mediul rural. Au fost câţiva specialişti plecaţi de la spitalul din Reşiţa, dar s-au întors acasă“.

Roxana Bălan Nafiru